10 савета за побољшање односа родитеља и тренера

Доносимо вам текст о теми која је, и на основу личних искустава чланова редакције „Малих играча“, увек актуелна. Иако овај текст говори о пливању, све што је у њему написано сасвим сигурно може да се примени на било који спорт.

 

Treneri Детаљније 10 савета за побољшање односа родитеља и тренера

 

Љубазношћу Елизабете Викам

 

„Данашњи родитељи су ван контроле“, каже велики број тренера пливања. Немојте да ме схватите погрешно; клупски тренери нас цене. Кажу, „Не бисмо могли да опстанемо да није родитеља. Већина родитеља је сјајна.“ А након тога следи „Али…“

 

„Родитељи притискају, притискају, притискају,“ рекао ми је један клупски тренер са 45 година искуства. Њихов мали пливач мора да добије стипендију за факултет, да исплива одређена времена, да има све петице у школи и да буде најбољи виолиниста. Родитељи немају лојалност према клубу и мењају клубове чим им нешто није по вољи.

 

Један млађи тренер, чији је отац такође био тренер, слаже се да су родитељи малих пливача постали гори у последњих неколико година. Каже да ужива у томе да ради са децом и да их мотивише. Његова највећа главобоља су родитељи.

 

Чиме смо ово проузроковали? Не волим када постоје противречности у односу између тренера и родитеља. Можда би помогла боља комуникација са обе стране – а потребно је и да родитељи буду боље едуковани о пливању.

 

Наравно, постоје сасвим легитимни проблеми и разлози за забринутост које родитељ може да има када је у питању тренер. Али, оно што је различито у односу на прошла времена је то како ми, као родитељи, решавамо такве ситуације. Покушајте да на Гуглу претражите: „Зашто родитељи излуђују тренере.“ („Why parents drive coaches crazy.“) То није нешто што је везано само за пливање. То је везано за миленијумску генерацију и хеликоптер-родитеље („хеликоптер-родитељ“ је пежоративни термин за родитеља који исувише помно прати све активности свог детета, бди тј. „лебди“ над дететом попут хеликоптера, прим. прев.). Да, само 5% од пријављених буде примљено на Харвард или Станфорд, а прошле године се више од 86.000 деце пријавило на универзитет UCLA. У овом свету све се своди на конкуренцију, и ми желимо да наша деца буду успешна.

 

plivanje3

 

Сећам се родитељског састанка у нашем клубу. Отац детета које је тек дошло у клуб жалио се да нема довољно пливачких митинга за његовог малог пливача. Родитељи пливача који су били дуже у клубу објаснили су му да за сваку генерацију има барем по један митинг месечно, а понекад и више. Колико година је имало његово дете? Пет. Да, добро сте прочитали, и тај отац је инсистирао да његово дете иде на више такмичења. Знам и за једну другу ситуацију када је породица одлучила да промени клуб због тога што њихова ћерка није ушла у тим који је пливао штафетну трку на једном митингу. Избор пливачица за штафету се вршио на основу постигнутих времена. Сигурна сам да знате за сличне приче.

 

Савети које бих вам дала као родитељ: Дубоко удахните. Опустите се. Подсетите се „10 заповести за родитеље пливача“ које је направила USA Swimming (Пливачки савез САД):

 

 

 

10 ЗАПОВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ ПЛИВАЧА

 

 

ПРВА ЗАПОВЕСТ

 

Не намећи амбиције своје детету своме.

 

 

ДРУГА ЗАПОВЕСТ

 

Подржавај дете своје и у добру и у злу.

 

 

ТРЕЋА ЗАПОВЕСТ

 

Не буди тренер детету своме.

 

 

ЧЕТВРТА ЗАПОВЕСТ

 

На такмичењу само позитивне ствари говори.

 

 

ПЕТА ЗАПОВЕСТ

 

Препознај страхове детета свога.

 

 

ШЕСТА ЗАПОВЕСТ

 

Не критикуј судије.

 

 

СЕДМА ЗАПОВЕСТ

 

Поштуј тренера детета свога.

 

 

ОСМА ЗАПОВЕСТ

 

Буди веран тиму своме и подржи га.

 

 

ДЕВЕТА ЗАПОВЕСТ

 

Дете твоје нека има и друге циљеве осим победе.

 

 

ДЕСЕТА ЗАПОВЕСТ

 

Не очекуј да дете твоје олимпијац постане.

 

 

Будите узор родитељима нових малих пливача и немојте да будете „онај родитељ“, онај који излуђује тренере. Већина од нас су посвећени, вредни родитељи-волонтери који живе за пливање и воле га. Волимо своју децу. Волимо свој клуб. Желимо да наша деца, наши тренери и ми сами доживимо лепе тренутке.

 

Елизабета Викам је 14 година волонтирала у пливачком клубу своје деце и била члан управног одбора, радила на прикупљању средстава, била уредник клупског билтена и менаџер организације пливачких митинга. Још корисних савета о родитељству можете да пронађете на њеном блогу: http://bleuwater.me/.

 

 

Извор:

http://swimswam.com/10-tips-improve-parent-coach-relationships/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *