Držanje za ruke

15 отрежњујућих чињеница о дечјем спорту

Дечји спорт је велики бизнис. Он је толико велики да можемо само да нагађамо колико је нарастао. Прочитала сам процене да је то преко 21 милион деце, па све до 35 милиона клинаца од 5 до 18 година.

 

Тај број можда звучи добро, али погледајмо чињенице које стоје иза те велике бројке.

Детаљније 15 отрежњујућих чињеница о дечјем спорту

 

1. Клинци почињу све раније и раније. 67% дечака и 47% девојчица су чланови тимова већ са седам година. (ESPN)

2. Клинци имају све више обавеза. 51% дечака од 3. до 5. разреда који живе у предграђу играју у 3 или више тимова. (ESPN)

3. Деца дефинишу сама себе по спортовима којима се баве. 61% дечака који се баве спортом каже да спорт у великој мери одређује ко су они; 34% девојчица тврди исто то.

4. Клинци напуштају спорт јер се не забављају. Најважнији разлог због којег деца напуштају спорт је што им није забавно (36% девојчица; 39% дечака). (ESPN)

lopta

5. Деца у граду имају мање могућности да се баве спортом. Дечаци и девојчице из урбаних средина (39 и 28%) имају мање времена у свом распореду од дечака и девојчица из руралних подручја (50%; 63%). (ESPN)

6. Клинци (већина њих) не постају професионалци. Изгледи? За средњошколске играче америчког фудбала, 1 од 6.000; за бејзбол, 1 од 4.000; кошарка – 1 од 10.000. (USA Today)

7. Клинци желе да се баве спортом са својим пријатељима. 65% њих учествује у спортским активностима да би били са својим пријатељима. (USA Today)

Male plivačice

8. Клинцима није толико стало до победе колико је одраслима. 71% деце је рекло да им не би сметало да се на утакмицама не игра на резултат (претпостављам да су то била млађа деца). (USA Today)

Zlatna medalja_2

9. Деца више уживају у спорту ако нема притиска. 37% је рекло да би желело да их родитељи не гледају док играју. (USA Today)

10. Према деци се не односе увек са поштовањем. 45% деце је рекло да су их тренери називали погрдним именима, или их вређали. (USA Today)

Bes

11. Клинце тренирају њихове тате. 85% тренера су тате који тренирају своју децу. (USA Today)

12. Учешће деце у спорту опада како она расту. Већина престаје да игра са 13 година, а већина деце од 8 до 12 година рекло је да ће престати са 13. (Sports Illustrated)

13. Клинци се кроз спорт уче добрим стварима. 67% је научило да буде тимски играч, 67% је упознало људе које иначе не би, а 42% је развило дисциплину. (Sports Illustrated)

14. Клинци се повређују док играју. Годишње се више од 3,5 милиона деца млађе од 14 година лечи од спортских повреда. Према извештају CDC-а, више од половине спортских повреда могуће је унапред спречити. (Sports Marketing Surveys)

15. Клинце не тренирају увек обучени тренери. Само 1 од 5 тренера омладинских тимова деце млађе од 14 година каже да су обучени за ефикасне мотивационе технике, а само 1 од 3 за вештине и тактике у примарном спорту у којем су тренери. (Sports Marketing Surveys)

 

Ако размислимо о овој статистици, можемо извући многе закључке. Али, једна ствар је потпуно јасна: Дечји спорт сам по себи може за децу да представља предивно искуство у учењу и развоју. На нама одраслима је да престанемо да компликујемо ствари.

 

Џенис Мередит, мама спортисте и супруга тренера, пише блог о родитељима спортиста под називом JBM Thinks и аутор је серије текстова Водич за преживљавање родитеља спортиста.

 

Извор:

http://blog.coachup.com/2014/04/08/15-eye-opening-facts-about-youth-sports/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *