Тестирање сна

Колико далеко треба да идете да бисте подстакли своје снове из детињства?

 

Снови из детињства су чудна ствар. Као родитељи, растрзани смо између навијања за наше клинце и скретања њихове пажње на сурову реалност, јер не желимо да их повредимо или разочарамо.

Мислим, ко сме да каже да ваше дете можда неће постати нови Тим Тибоу или Бил Гејтс, или научник као они људи који су открили ЛАСИК ласерску хирургију, ефикасан антивирусни програм или лек за рак?

Како да знамо да ли наше дете заиста има потенцијала? Откуд можемо да знамо да ли његови снови могу заиста и да се остваре?

Данас бих желела да говоримо о сновима везаним за спорт, јер већина вас живи у њима. Ако ваше дете сања да постане спортиста, колико далеко треба да идете да бисте му подстакли наду? Детаљније Тестирање сна

Недавно сам на Fox news гледала интервју са кандидатом за NFL драфт, који је рекао да је о овој прилици сањао још од своје 5. године.

Шта би се десило да су његови родитељи одбили да га подрже у остварењу овог његовог дечачког сна?

А вероватно сте гледали и интервјуе олимпијаца, у којима говоре како су њихови родитељи морали много да жртвују како би они могли да остваре своје снове – било да су морали да се преселе у други град или да возе по неколико сати како би њихово дете могло да тренира на одговарајући начин. Шта би било да су ти родитељи одлучили да се не вреди толико жртвовати?

Каква је реалност?

Реалност је да само 0,2-0,5 % деце која се баве спортом у средњој школи постану професионалци.

Колико треба да потрошите, колико треба да жртвујете да бисте помогли свом детету да буде део тог малог процента? Како да знате да ли треба да подстичете снове вашег детета или да са њим попричате о животној стварности?

Рађање сна

За многу децу сан почиње док су још мали. За мог сина, он је почео пре него што је кренуо у школу. Он је желео да постане нови Ден Марино (један од најбољих играча у историји америчког фудбала, прим. прев.). Док су нам деца мала, треба да их пустимо да сањају колико год желе. Нека сањају о великим стварима, нека сањају о невероватним стварима. Ти снови ће их мотивисати да покушају, да порасту и да се потруде.

Родитељи понекад мисле да треба да натерају своју децу да се суоче са реалношћу.  Мој савет је да им не рушите снове; живот ће већ наћи начин да те снове преобликује за вашу децу, и без ваше помоћи.

Раст сна

Како ваше дете расте, снови из детињства могу да избледе. Мој син је крајем основне и почетком средње школе дошао до тачке када је схватио да вероватно неће постати нови Ден Марино. Али је свеједно желео да игра на колеџу.

Без нашег мешања, живот је већ почео да му преобликује сан.

http://www.shutterstock.com/g/ivanko
Фотографија – Весна Чворовић http://www.shutterstock.com/g/ivanko

Када клинци стигну до средње школе, покушај остваривања сна може да постане скуп. Ако ваше дете жели да избори место у тиму, или да проводи више времена у игри, или да буде примећено, можда ће пожелети да више путује, иде на додатне тренинге, похађа кампове и припреме, и има гомилу других захтева који ће истањити ваш новчаник.

То је моменат када треба да одлучите колико далеко желите да идете да бисте помогли детету да покуша да оствари свој сан.

Тестирање сна

Да бисте одлучили колико далеко треба да идете, колико треба да жртвујете и потрошите, поставите себи ова важна питања:

1. Да ли моје дете заиста има занос и страст? Потребно је много одлучности и напорног рада да би се стигло до колеџ-нивоа у било ком спорту, на било ком нивоу, не само Д-1, па чак и да би се изборило место у средњошколском тиму.

Моја најстарија ћерка је одрасла играјући софтбол (варијанта бејзбола, прим. прев.) и увек је говорила како жели да игра на колеџу, па смо, када је била у првој години средње школе, сели са њом и поставили јој једно једноставно питање: да ли заиста жели да игра на колеџу? И да ли жели да напорно ради да би се то остварило? Ако будемо видели да она испуњава свој део договора и напорно ради, учинићемо све што можемо да јој помогнемо да постане успешна.

Са задовољством могу да кажем да је играла софтбол 4 године на Д-3 колеџу, и да је то било предивно искуство за њу.

Али нисмо је ми на то натерали, она је била та која је уложила сате и сате вежбајући хватање и ударање лоптице да би могла да стигне до колеџ-нивоа. То је био њен сан, и њена страст је помогла да се он оствари.

2. Да ли моје дете поседује вештину? Ово је питање код којег је многим родитељима потребно озбиљно суочавање са стварношћу. Сви ми видимо нашу децу као одличне играче – а понекад заправо видимо оно што желимо да видимо, а не оно што је стварно. Управо овде нам је потребно још нечије мишљење да би нам помогло да схватимо шта је стварно, а шта није.

Мој супруг је био тренер младој средњошколској играчици софтбола, која је играла на позицији пичера (бацача), и чија је мајка била убеђена да ће она играти на колеџу нивоа Д-1, или, у најгорем случају, Д-2. Али, једноставно није имала квалитет за колеџ. Проводила је мало времена у игри на позицији бацача, јер, иако је брзина њених бацања била пристојна, није имала довољну разноврсност бацања, и ударачи су лако успевали да ударају лопте које је она бацала. Уз то, спорадично је играла и на позицији ударача, а и уз то, није добро бацала „преко руке“.

Међутим, њена мајка је била убеђена да јој предстоји успешна каријера на колеџу. А заправо њена мајка је била ЈЕДИНА која је тако мислила. Ниједан колеџ је није регрутовао, а и остали тренери су видели њене недостатке због којих неће бити играчица софтбола на колеџу.

Ако сте ви једини који видите запањујуће способности свога детета, време је да се суочите са стварношћу. Можда његове вештине ипак нису толико запањујуће. А ако је то случај, ако нико не види потенцијал или вештину код вашег детета, и то баш НИКО, онда би требало да поразмислите о томе да ли треба да потрошите много времена и новца на његове снове, јер ако не поседује физичке способности, онда је реч само о фантазији.

stockvault-soccer-balls119865

3. Да ли се жртвовање да би се подстакао овај сан исплати? Не бих се изненадила када бих сазнала да постоји много спортиста који поседују страст и таленат, али чији су родитељи сматрали да жртвовање једноставно није вредно тога.

Да ли је вредно ако…

  • Односи у вашој породици трпе због тога што се ваша остала деца осећају запостављеном?
  • Ваш брак падне у други план због снова вашег детета, и због тога се на крају распадне?
  • Ваша финансијска ситуација постане толико тешка да остали чланови породице беспотребно трпе?

Знам, ово су тешка питања. Јер, искрено, ако жртвовање које треба да поднесете да би ваше дете могло да оствари свој „сан“ погађа и друге, онда заиста треба се запитате… да ли је то заиста вредно тога?

Снови могу да се остваре

Ако ви, ваш спортиста и ваша породица можете да положите тест сна, онда пуном паром напред! Али запамтите, оно што ваше дете може да добије од спорта је много вредније од признања, награда, па чак и од стипендије за колеџ.

Јер, једном, ти дани славе ће проћи. Исечци из новина и статистика ће доћи и проћи, али позитивне црте карактера које ће ваше дете стећи бављењем спортом ће доживотно постати део ДНК вашег младог спортисте.  А то је остварење сна сваког родитеља.

 

Извор: http://jbmthinks.com/2012/05/how-far-should-you-go-to-fuel-childhood-dreams.html/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *