Дугорочни развој спортиста (LTAD) – 1. део

У свету је све популарнији приступ дечјем спорту заснован на методу Дугорочног развоја спортиста (Long-Term Athlete Development – LTAD), који покрива фазе у развоју малих спортиста од најранијег узраста, па све до такмичарског нивоа након 18. године.

На сајту Мали играчи покушаћемо да вам у наредних неколико недеља представимо најважније аспекте овог метода. Данас вам представљамо уводни текст са објашњењем концепта овог метода, као и део информација везаних за прву фазу у овом методу.

Сви наставци овог текста ће бити објављивани средом, па вас позивамо да останете уз Мале играче и сазнате све занимљиве информације о овом методу.

LTAD пут

Јасан пут ка бољем спорту, бољем здрављу и већим достигнућима.

Деца и млади треба да раде праве ствари у право време да би се развили у спорту или другој активности којом се баве – било да желе да постану хокејаши, плесачице, да се баве уметничким клизањем или гимнастиком. Метод под називом Дугорочни развој спортиста (Long-Term Athlete Development – LTAD) описује све ствари које клинци треба да раде у одређеном узрасту и фази свог развоја.

Детаљније Дугорочни развој спортиста (LTAD) – 1. део

Наука, истраживање и деценије искуства указују на исту ствар: клинци ће постати активни, остати активни и чак остварити највиша достигнућа у спорту ако раде праве ствари у право време. Ово је логика која стоји у основи методологије Дугорочног развоја спортиста (у даљем тексту: ДРС).

Dečja igra

У оквиру ДРС-а постоји седам фаза:

Фаза 1: Активан почетак (0-6 година)
Фаза 2: Основе кроз забаву (девојчице 6-8, дечаци 6-9 година)
Фаза 3: Научите да тренирате (девојчице 8-11, дечаци 9-12 година)
Фаза 4: Тренирајте да тренирате (девојчице 11-15, дечаци 12-16 година)
Фаза 5: Тренирајте да бисте се такмичили (девојке 15-21, младићи 16-23 година)
Фаза 6: Тренирајте да бисте победили (девојке 18+, младићи 19+ година)
Фаза 7: Активни током целог живота (било који узраст)

Фазе 1, 2 и 3 развијају физичку писменост у забавном и стимулативном окружењу пре пубертетског доба. Физичка писменост укључује савладавање основних вештина покрета и спорта, које деци дају самопоуздање да се баве разним спортовима и физичким активностима током живота.

Фазе 4, 5 и 6 нуде специјализоване тренинге након навршених 11 година за оне који желе да се такмиче на највишем нивоу. Да би могло да се ступи на овај пут великих достигнућа, физичка писменост је од суштинске важности.

У Фази 7 реч је о томе да останете активни током целог живота рекреативним учествовањем у било ком спорту или физичкој активности. Али, у њој је реч и о томе да се спортској заједници одужите тако што ћете некога тренирати, судити, бавити се администрацијом или једноставно волонтирати.

Неки људи улазе у фазу „Активни током целог живота“ у свом тинејџерском узрасту, док ће други одлучити да се дужи низ година баве такмичарским спортом пре него што пређу у ову фазу.

Активан почетак

У узрасту од 0-6 година, девојчице и дечаци треба свакодневно да буду укључени у активне игре. Кроз игре и покрет, они развијају основну координацију покрета која ће бити основа за учење основних спортских вештина када буду старији.

У узрасту од 0-6 година, децу треба упознати са неструктурисаним активним играма које укључују разне покрете тела. Деца у овом узрасту треба да савладају азбуку покрета – агилност, равнотежу, координацију и брзину (на енглеском језику је у питању игра речима, јер овај термин гласи:„ABCs of movement – Agility, Balance, Coordination and Speed“, прим прев).

Ова азбука је кључна за развој основне координације покрета, а она ће касније бити основа за основне спортске вештине. Заједно, основна координација покрета и основне спортске вештине чине основе физичке писмености.

Dečja igra

Рани активни почетак побољшава развој функција мозга, физичке координације, општих моторичких вештина, и држања и равнотеже. Активан почетак такође помаже деци да изграде самопоуздање, социјалне вештине, емоционалну контролу и машту, уз смањење стреса и побољшан сан. Деца треба да у фази Активног почетка физичку активност доживе као забаву и занимљив део свог свакодневног живота.

Физичка активност је од суштинске важности за здрав развој детета током првих шест година живота. Током прве три године, развој мозга је изузетно брз. Учење у првим годинама живота ствара више веза међу ћелијама мозга него у каснијим годинама. Поред осталих користи, физичка активност током фазе Активног почетка:

  • помаже деци да науче да уживају у томе што се активни, науче да се ефикасно крећу, и побољшава координацију и равнотежу;
  • ствара природне везе у многобројним путањама у мозгу;
  • побољшава развој можданих функција, координације, социјалних вештина, општих моторичких вештина, емоционалног развоја, лидерства и маште;
  • помаже деци да изграде самопоуздање и развију позитивно самопоштовање;
  • помаже развој снажних костију и мишића, побољшава гипкост, развија добро држање, унапређује кондицију, промовише оптималну телесну тежину, смањује стрес и побољшава сан.

Савети за родитеље, васпитаче/васпитачице и учитеље/учитељице

У овом узрасту, физичка активност увек мора да буде забава и саставни део свакодневног дететовог живота, а не неки оптерећујући задатак који „захтевате“ од њих. Активно играње у безбедном и стимулативном окружењу је најбољи начин да деца остану физички активна.

Није довољно да се надате да ће деца сама открити активност. Родитељи морају да осмисле активности за своју децу, и морају да учествују у њима заједно са децом. Игра треба да буде неформална и неструктурисана.

 

 

Наредне среде доносимо наставак овог текста у којем ћете сазнати зашто је активна игра толико важна, шта све спада у физичку активност код деце, колико је често треба упражњавати, када треба почети…

 

Извор:

http://canadiansportforlife.ca/parents/ltad-path

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *