Дугорочни развој спортиста (LTAD) – Научите да тренирате (4. део)

У претходне три недеље писали смо о основама метода Дугорочног развоја спортиста, као и о првој и другој фази, које су аутори овог метода назвали Активан почетак и Основе кроз забаву.

Ове среде говорићемо о трећој фази метода Дугорочног развоја спортиста, под називом Научите да тренирате. Ова фаза се односи на узраст од 8-11 година код девојчица, односно од 9-12 година код дечака.

Детаљније Дугорочни развој спортиста (LTAD) – Научите да тренирате (4. део)

 

 

Научите да тренирате

Током фазе Научите да тренирате (девојчице од 8-11, дечаци од 9-12 година), деца треба да претворе своје основне вештине покрета у основне спортске вештине. Ова фаза је „златно доба за учење“ специфичних спортских вештина

У фази Научите да тренирате деца су спремна да започну са тренингом заснованим на формализованим методама. Међутим, нагласак и даље треба да буде на општим спортским вештинама које су прикладне за већи број активности.

Такође, више времена треба провести у тренирању и увежбавању вештина, него у такмичењу.

У овом узрасту може да буде занимљива идеја да се дете специјализује путем интензивног тренирања једног спорта или специјализовања за једну позицију у тимским спортовима. Ово би требало избегавати у већини спортова.

Неодговарајућа или прерана специјализација може да буде сметња у каснијим фазама развоја спортисте, уколико се дете бави спортом за који је карактеристична касна специјализација. Прерана специјализација стимулише једнострани развој и повећава вероватноћу повреде или „сагоревања“.

Постоји неколико спортова за које је препозната потреба ране специјализације, као што су гимнастика, уметничко клизање и скокови у воду. Код ових активности, више времена проведеног на тренинзима, као и повећан фокус су прихватљиви.

Gimnastika

Фаза Научите да тренирате у оквиру метода Дугорочног развоја спортиста је најважнија фаза за развој вештина специфичних за спорт. Ова фаза представља осетљив период убрзаног прилагођавања тренингу вештина и контроли фине моторике. То је такође и доба када деца уживају у тренирању својих вештина и када могу да виде свој напредак.

Нагли раст

Фаза Научите да тренирате се завршава када започне нагли раст. Нагли раст ремети координацију и контролу моторике, што отежава усвајање и развој нових спортских вештина

Специјализација

Још увек је рано за специјализацију у спортовима за које је специфична касна специјализација, иако многој деци у овом узрасту један спорт постане омиљен. Да би максимализовали дугорочни развој својих спортских способности, потребно је да се баве широким спектром активности, и да током године играју барем 2-3 различита спорта.

LTAD 4

Више тренирања него такмичења

Иако већина деце ужива у здравој конкуренцији, у фази Научите да тренирате фокус треба да буде на тренирању вештина и њиховом увежбавању, а не на побеђивању. 70% времена проведеног у бављењу спортом треба да буде проведено у тренирању, а не више од 30% времена треба да буде проведено у учествовању на званичним утакмицама или такмичењима. (Такмичарске активности током тренинга треба да заузму 70% времена проведеног на тренингу.)

Фокус на учењу вештина

Ово је време када треба развити и усавршити све основне вештине покрета и када треба научити опште спортске вештине. Мозак се полако приближава величини и сложености као код одраслих, па је стога лакше развити префињене вештине.

Предност деце која се касније развијају

Деца која се касније развијају (тј. она која уђу у пубертет касније од својих вршњака) имају предност када је у питању учење вештина, јер фаза Научите да тренирате код њих траје дуже. Они често могу да постану успешнији у спорту на дужи рок због тога што имају дужи период у којем могу да развију вештине у којима уживају.

Хендикеп деце која се касније развијају

Међутим, деца која се раније развијају често добијају предност над децом која се касније развијају због значаја који тренери и родитељи дају такмичарским резултатима у овом узрасту.  Важно је да спортске организације дају деци која се касније развијају подједнаке шансе да тренирају и да се развију у спорту, како их не би превидели или искључили у развоју шире базе талентованих спортиста.

Разноликост спортова и физичких активности

До овог узраста, деца су развила јасну представу о спортовима којима желе да се баве. Потребно је охрабривати њихов ентузијазам и лични осећај успеха. Фокус треба да буде на бављењу са барем 2-3 различита спорта током године. Деца не би требало да се фокусирају на само један спорт током целе године.

Тренирање гипкости, издржљивости и снаге

Ово је важан период када треба радити на гипкости. Издржљивост и снага треба да се развијају кроз утакмице, трке штафета и вежбе у којима се подиже тежина сопственог тела, насупрот формалним врстама кондиционих тренинга.

 

 

 

Наредне среде ћемо писати о четвртој фази метода Дугорочног развоја спортиста, коју су аутори назвали Тренирајте да тренирате, и која покрива узраст од 11 – 15 година код девојчица и од 12 – 16 година код дечака.

 

Останите уз Мале играче!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.