Tata i ćerka, dečji sport

Како да будете успешан родитељ малог спортисте – 1. део

Доносимо вам први део овог веома занимљивог текста о најчешћим замкама у које, углавном несвесно, упадају родитељи малих спортиста.

 

 

Детаљније Како да будете успешан родитељ малог спортисте – 1. део

 

Избегавање замке за родитеље

 

Др Шејн Марфи

 

 

 

Највећа врлина и мана једног родитеља

 

Бити родитељ малог спортисте није лак задатак. Помоћи детету да научи да се носи са успонима и падовима које доносе такмичења је довољно тешко само по себи. Али, највећи изазов вероватно представљају захтеви који се постављају пред ваше сопствене вештине хватања у коштац са проблемима – да научите како да изађете на крај са емоцијама које се често стављају на пробу у тешким ситуацијама.

 

Као родитељ, доживљавате бујицу позитивних осећања када ваше дете тријумфује, и испражњујући осећај празнине када изгуби. Овај емоционални процес готово да може да изазове зависност. Уместо да се фокусирате на циљеве свога детета, ви почињете да тражите све више ситуација у којима можете да осетите ту бујицу позитивних осећања. Могуће је да ћете почети да се фокусирате на своје сопствене фантазије везане за ваше дете – фантазије о успеху, слави и признавању.

 

Уобичајен проблем је то што ваша љубав према вашем детету може да доведе до тога да се понашате на начин који у крајњој линији шкоди развоју детета или лоше утиче на однос детета према вама. Парадокс родитељства је тај да оправдани разлози због којих гурамо своју децу да буду успешна могу истовремено да доведу и до таквих понашања која уче децу да буду себична и грамзива. Највећа врлина родитеља – њихова непоколебљива емоционална подршка детету и њихова жеља да се жртвују за спортски напредак детета – тако постаје и њихова највећа мана.

 

 

Замка за родитеље

 

Нажалост, родитељи стално упадају у ову замку. Она се манифестује на следеће начине:

 

 • Претерана идентификација. По природи се идентификујете са својим дететом, али претерана идентификација може да доведе до тога да игноришете осећања детета и да се уместо њих фокусирате на своја.

 

 • Себично сањарење. Нормално је да, као родитељ, сањате о будућности свог детета, али понекад родитељи постану толико везани за своје снове да изгубе из вида оно што дете жели.

 

 • Бркање инвестиције и жртвовања. Као родитељ, ви толико волите своје дете да сте спремни да направите огромне жртве зарад њега, трошећи новац да бисте подржали дететово бављење спортом и одвајајући време да бисте били уз њега. Али родитељи понекад ова жртвовања виде као инвестиције и очекују да ће се те инвестиције исплатити и донети опипљиву корист.

 

 • Такмичење са другим родитељима. Желите да се ваше дете истакне, али веома лако можете да почнете да се такмичите са другим родитељима, притискајући ваше дете да успе и надајући се да ће друга деца бити неуспешна, што ће вашем детету дати шансу да заблиста.

 

 

Добра страна наспрам Тамне стране

 

Посматрајући родитеље који на сјајан начин подржавају спортски развој свог детета, и посматрајући оне који упадају у замку гурања свог детета преко његових могућности, установио сам да је разлика међу њима у томе да ли могу да оставе по страни своје жеље (Тамна страна) и усредсреде се на оно што њихово дете жели (Добра страна).

 

Roditelj sam u publici, dečji sport

 

Ево неколико специфичних примера начина на који родитељи могу да пређу линију између позитивног и негативног у подршци малом спортисти:

 

Добра страна Тамна страна
Давање охрабрења Превелика умешаност
Узвикивање похвала након доброг потеза или радост и узбуђење када дете постигне гол или освоји базу је природна реакција сваког родитеља.Бити родитељ малог спортисте може да захтева огромну посвећеност по питању времена и енергије. Већина родитеља снажно подржава и охрабрује бављење свог детета спортом.

Утицај родитеља на добре спортисте је добро документован. У анкети обављеној међу играчима бејзбола који играју у професионалним лигама нижег ранга, већина њих је рекла да су им родитељи:

 • Обезбеђивали новац за куповину опреме
 • Редовно присуствовали утакмицама
 • Обезбеђивали новац за клупску чланарину и кампове
 • Давали џепарац у средњој школи
 • Водили их на утакмице професионалних екипа највишег или нижег ранга
 • Саветовали им да се посвете каријери професионалног играча бејзбола
 • Редовно вежбали бејзбол са њима.
 • Док се огромна већина деце осећа вољено и подржано када им родитељи присуствују такмичењима, у неким породицама присуство Маме и Тате на трибинама доводи до напетости у породици, чак у толикој мери да се негативно одражава на дететов спортски учинак.
 • Родитељи који се понашају на начин који може да узнемири малог спортисту, или да узнемири тренере или судије, може да створи напетост не само у породици, већ и код све деце на терену, а неретко и код свих родитеља који гледају меч.
 • Чак и када мали спортиста осећа охрабрење и подршку од својих родитеља, понашање других родитеља може да им упропасти доживљај. „Чак нису били у питању моји родитељи,“ рекао је један деветнаестогодишњи клијент, „већ други родитељи који су викали на тренера и судију и упропастили нам доживљај на већини утакмица.“
Давање конструктивне критике Претварање у „навалентног“ родитеља
 • Родитељи су у доброј позицији да малим спортистима дају конструктивну критику.
 • Многи родитељи су на самом почетку и тренери својој деци. Веома често се дешава да родитељ научи дете неке нове ствари ако се и сам бавио тим истим спортом. Учење ове врсте треба да се обавља на неформалан начин, без структуре коју има организовани спортски програм.
 • Много је теже када родитељ постане тренер тима у којем игра његов син или ћерка. Имајте на уму да, иако ви лако можете да направите разлику између тога да будете родитељ и да будете тренер, ваше дете не може лако да разликује критику која долази од „Тате, тренера“ и ону која долази од „Тате, родитеља“.
 • Проблеми могу да настану онда када се природни нагон родитеља да подржи своје дете и да му дâ савет, сукоби са процесом едукације од стране тренера у дечјем спорту.
 • Што је дете бољи спортиста, то је већа вероватноћа да ће тренер схватити тренирање од стране родитеља као мешање у његов рад.
 • Ваше дете може да буде стављено у безизлазну ситуацију ако му ви са трибина довикнете неки савет који се разликује од онога шта му је рекао тренер. Кога да послуша? Вас или тренера?
 • Ваше дете може негативно да гледа на ваше критичке савете, поготово када буде старије. Отац или мајка који стално критички оцењују њихов спортски учинак представљају извор фрустрације за многе тринаесто- и четрнаестогодишњаке са којима сам разговарао.
 • Ви можда видите себе као веома важан ресурс за ваше дете, јер му помажете да проникне у тајне спорта којим се бави, али ваше дете можда види вас као родитеља коме није стало до њега, већ само до тога колико добро игра.
 • Опасност лежи у томе што ће дете посматрати себе као спортисту и процењивати своју целокупну вредност на основу тога како игра.
Постати узор Понашати се увредљиво
 • Деца уче вештину самоконтроле гледајући вас како демонстрирате добру самоконтролу
 • Организовани програми дечијег спорта често родитељима нуде добру прилику да моделирају добро понашање за децу, као и ефективне начине за решавање конфликата
 • Решавање неспоразума када се термини утакмица преклапају, одлучивање о томе ко ће играти на којој позицији, доношење битне судијске одлуке у неизвесној утакмици – у дечјем спорту има много оваквих ситуација.
 • Родитељ или тренер који у таквим ситуацијама остане смирен и обзиран представља одговарајући узор понашања за решавање емоционалних ситуација.
 • Ваше присуство на утакмицама може да застраши ваше дете ако вас чује како вичете на судије.
 • Дела говоре више од речи. Ако свом детету говорите да мора да се контролише и да поштује ауторитете, а оно онда види вас како изгубите живце и вичете на судију током утакмице, сви ваши напори ће бити поткопани.
 • Таква врста навијачког понашања која може да се толерише на такмичењима професионалних спортиста (као што је викање на играче или критиковање судије због нечега што се вама чини као погрешна одлука) није прикладно на такмичењима малих спортиста; и што више дечји спорт опонаша интензитет и конкуренцију који постоје у професионалним такмичењима, родитељи ће све више да се понашају као навијачи.
 • Ако се понашате као навијач на спортском такмичењу свог детета, то може да има озбиљне последице. Једна од мојих пацијенткиња, тиха и брижна четрнаестогодишња девојчица, рекла је о соме оцу: „То што он говори, то је све гомила глупости. Он нема поштовања за ауторитете, али од мене очекује да све радим по ПС-у. А када му кажем нешто о томе, он виче на мене.“

 

 

 

Извор:

http://www.momsteam.com/team-of-experts/shane-murphy-phd/youth-sports-parenting/how-to-be-a-successful-youth-sports-parent

 

 

Надамо се да вам се свидео први део овог текста. Прочитајте и други део текста, који говори о начинима за превладавање нежељених ситуација у које можете да западнете као родитељ малог спортисте!

 

 

 

2 мишљења на „Како да будете успешан родитељ малог спортисте – 1. део“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 мишљења на „Како да будете успешан родитељ малог спортисте – 1. део“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *