Deca teniseri, dečji sport

Развој младог тенисера – водич за родитеље

Франк Ђампаоло (Максимизирање тениског потенцијала, САД)

 

Развојни процес младог тенисера је сложен и може да буде изазован за сваког родитеља. Постоје многе препреке које треба превазићи истовремено, а учење како да се носите са њима може да буде превелик залогај. Постављање циљева и развијање стратегије су кључне компоненте за успех играча. Родитељи имају главну улогу у давању подршке спортисти кроз његов развојни процес. У овом тексту се говори о горенаведеним аспектима и он је заснован на књизи „Библија за родитеље тенисера“ Франка Ђампаола.

 

Детаљније Развој младог тенисера – водич за родитеље

 

УВОД

 

Као бензин и ватра, образовани родитељи могу да убрзају успех свог детета. У данашњем свету, тренирање некога више није ограничено само на спортски терен, већ се проширило на све аспекте живота. Образован и обучен родитељ тенисера може да буде једна од кључних ствари која доприноси успеху играча. Уколико су дететова „загриженост“ и намере у тенису различите од оних које има његов родитељ, или обрнуто, то може да доведе до неспоразума и грешака у комуникацији. Покушајте да откријете разлоге због чега је вама као родитељу битно да се ваше дете бави тенисом и поразговарајте са дететом о његовим аспирацијама.

Најбољи играчи су били мотивисани веома моћним силама. Откријте шта мотивише ваше дете.

Уобичајене мотивационе силе су:

 

  1. Обезбеђивање боље будућности
  2. Обавеза да се држи корак са браћом или сестрама
  3. Када виде да је неко сличан њима постигао успех
  4. Искусан тренер који верује у њих
  5. Жеља за припадношћу нечему
  6. Дубока потреба за бољим животом
  7. Слава
  8. Богатство
  9. Родитељи који пружају подршку
  10. Љубав према игри

 

Нисмо сви исти

 

Уобичајена грешка коју праве родитељи који су и сами играли тенис је та што претпостављају да ће дететово искуство бити копија или одраз њиховог искуства. Ово се односи на тренирање на исти начин; немогуће је очекивати да неки играч игра истим стилом или техником као и његов тренер. Тренер мора да буде флексибилан са својом стратегијом подучавања и да буде спреман да прилагоди тренинге потребама сваког играча.

 

Фаза такмичења

 

Током такмичења важно је да се обезбеди отворена комуникација између родитеља и тренера, иначе може да дође до супротстављених идеја. Родитељ мора да наговести своја очекивања тренеру на самом почетку, како би се спречило да овакве ситуације ескалирају и негативно утичу на играча. Разговор о тренеровој филозофији је добра основа за изградњу односа са родитељима. Потребе играча ће се развијати и мењати током њихове каријере.

 

Постављање циљева

 

Када играч пређе из рекреативне у такмичарску фазу, важно је да се поставе јасни циљеви и на дужи и на краћи рок. Постављање циљева и организовање треба применити чим дете уђе у такмичарску фазу. Након турнира, планирајте да поставите неке циљеве како бисте организовали дететову наредну лекцију. У прикладно време, седите са дететом и прођите кроз комплетан ток меча. Припремљеност и организованост доприносе позитивном ставу. Постоје четири аспекта игре вашег малишана која треба да се развију. Ставите на папир те четири области развоја и препознајте неку слабу тачку коју треба унапредити.

Техничка: Слајс бекхенд

Тактичка: Како победити противника који стално игра „балоне“ (у енглеском жаргону таквог играча зову „moonballer“, прим. прев.) или изразито дефанзивног играча (тзв. „pusher“, прим. прев.)

Кретање / физичка спрема: Развој базичне снаге и стабилности

Емоционална / фокус: Вежбање завршавања сета при вођству од 5-2

 

Deca teniseri, dečji sport

 

Седите и поразговарајте са својим дететом о вашим очекивањима. Тај разговор би требало да покрије циљеве као што су труд, управљање временом, нутриционистички захтеви, истрајност и радна етика, наспрам обавезе да победи на сваком турниру на којем буде учествовало. Још једном размислите о породичној филозофији и правилима. Поразговарајте о спровођењу тих смерница. Поразговарајте о томе да је крајњи циљ стварање самопоуздане младе одрасле особе.

На турнирима често имамо прилике да чујемо родитеље и неискусне тренере као несвесно саботирају предстојећу партију свог детета тиме што његову пажњу потпуно одвлаче од његових циљева у игри. То чине тиме што причају о успесима вршњака свог детета. Тражите позитивне стране. Реците нешто лепо. Важно је да похвалите труд свог детета. Испланирајте да једном месечно, током целе тениске каријере вашег малишана, седнете и напишете писмо у којем детету кажете колико сте поносни на њега и ставите то писмо на дететов кревет током ноћи.

 

Развијање породичне филозофије

 

Вође тимова, који су превасходно родитељи тенисера, морају да гаје позитивну породичну атмосферу да би се повећале шансе за успех. Важан корак је дефинисање улога и стилова родитеља.

На такмичарском нивоу, бити родитељ тенисера је једна од најзахвалнијих, а опет најизазовнијих авантура у које можете да се упустите. Родитељи који имају јасно разумевање јединствене „животне филозофије“ своје породице имају веће шансе да избегну драму, стрес и неспоразуме.

Ако родитељ не може да контролише своју нервозу, тражити од детета да буде ментално јако у тешким тренуцима може да уништи позитивну поруку коју родитељ жели да пошаље. Тенис гради карактер. Охрабривање родитеља да на дневној основи показују исте позитивне црте карактера које се развијају кроз спорт је од кључне важности за утврђивање ових снажних животних лекција. Породична филозофија представља основна веровања, ставове и морални компас групе.

 

Deca teniseri, dečji sport

 

 

ПРИМЕР

 

Развијање личне филозофије

 

Развијање личне филозофије ће помоћи да појединац, породица и деца избегну беспотребни притисак, напор и тензије. Унапред постављене смернице ће помоћи у развојy дететове личне филозофије. То ће такође помоћи родитељима да одаберу правог тренера у различитим фазама дететовог развоја.

Вође тимова, који су превасходно родитељи тенисера, морају да гаје позитивну породичну атмосферу да би се повећале шансе за успех. Важан корак је дефинисање улога и стилова родитеља.

 

СТИЛОВИ РОДИТЕЉСТВА

 

Десет најчешћих стилова родитељства:

 

Атомски физичар: Ови родитељи често говоре ствари које су претешке да би их деца разумела, збуњујући на тај начин децу више него што им помажу.

Спортиста: Ови родитељи још увек себе виде као спортисту који се такмичи. Они се често пре дететовог меча загревају и истежу више од самог детета.

Покорна жртва: Дете крије своју фрустрацију и постаје покорно.

Развијач: Овај родитељ увек указује на животне лекције на позитиван начин.

Наредник у војсци: Овај родитељ доноси све одлуке у стилу диктатора. Његов борбени поклич је „Зато што сам ја тако рекао!

Осуђивач: Осуђивање и критиковање је оно што овај родитељ најбоље и најчешће ради. Ова врста родитеља може да у року од 30 секунди уочи 47 ствари које не ваљају и да будy у уверењу да тиме заправо помажу.

Бивши професионалац: „Кад сам ја био најбоље рангирани…“ су речи којима ови родитељи започињу већину коментара.

Негатрон: Ови родитељи очекују најгоре у свакој могућој ситуацији.

Брбљивац: Заговара тренера 45 минута од укупно сат времена колико тренинг траје, па се после жали како дете не напредује.

Худини: Ова врста родитеља је позната по томе што ујутру довезе дете на поподневни тренинг, и онда увече дође у клуб да га покупи.

 

ЗАКЉУЧАК

 

Млади спортисти реагyjy било на позитиван или негативан начин, у зависности од начина вођења од стране њихових родитеља или тренера. Важно је да се схвати да су и живот и тенис стално у стању еволуције. Свака генерација га мења, поправља и побољшава. Највиши ниво игре ће бити превазиђен. Рекорди ће бити оборени. Обратите пажњу на напредак свог детета и читајте између редова. Охрабрите их и похвалите за уложени труд. Потврдите им да примећујете када им је тешко.

 

РЕФЕРЕНЦЕ

Giampaolo, F (2010) The Tennis Parent´s Bible: A comprehensive survival guide to becoming a world class parent ( or coach)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *