Teniski klub Spartak Subotica logotip

ТК Спартак

Дудова Шума бб, Суботица

Телефон

024 602080

Општина

Суботица

Веб сајт

www.tenis.rs

Адресa е-поште:

tkspartak@open.telekom.rs

 

Мапа


Прикажи већу мапу

Опис клуба:

Тенис се у Суботици игра више од 100 година, а тенис клуб Спартак под овим именом постоји дуже од 60 година. У том периоду тенисери Спартака су освојили преко осамдесет екипних и појединачних шампионата државе. Сениорска екипа је била првак Југославије 1964. и 1976. године, а тенисери Спартака су више пута на државним првенствима освајали вицешампионске титуле. Две титуле екипног првака има женска екипа сениорки 1980. и 1985. године. Мушка јуниорска екипа освајала је првенство државе четири пута, а јуниорке чак једанаест пута, и то узастопно.

 

Nikola Špear, Teniski klub Spartak Subotica
Никола Шпеар, легенда југословенског и суботичког тениса

 

У појединачној конкуренцији најуспешнији такмичар је Никола Шпеар, који је освајао првенство Југославије 1968,1972,1973. и 1975., а једину појединачну шампионску титулу у женској конкуренцији на државном нивоу Спартаку је донела Александра Сигулински 1985. године.

 

 

У мешовитом дублу, прваци државе 1984. године постали су Александар Сигулински и Александар Кукарас. Никола Шпеар је 1959. године био првак Европе у јуниорској конкуренцији. ТК Спартак има преко двадесет првака државе у јуниорској конкуренцији и исто толико првака државе у конкуренцији дечака и девојчица до 12 и 14 година.

 

Teniski klub Spartak Subotica

 

Деведесетих година прошлог века највеће резултате постигао је Реља Дулић-Фишер, који је био сениорски првак државе (дворански) 1996. и 1997., а био је и члан Дејвис куп репрезентације. Осим тога, вредно је истаћи прва места у игри парова (Ладислав Деметер, Габор Пелва) на првенству Југославије 1997. и 1999. године.

 

Дечаци из ТК Спартак постали су Екипни прваци Србије до 14 година 2016. године и 2017. године, предвођени тренером Ладиславом Деметером!

 

 

 

Дечаци до 12 година и девојчице до 14 година постали су 2015. године екипни прваци Србије. Оливер Сабо Рац постао је првак Србије до 12 година, а Анђела Скробоња до 14 година, док је Петар Башић Палковић победник Мастерса ТСС-а до 12 година, а Кристиан Јухас до 14 година.

 

Teniski klub Spartak Subotica, Ekipno prvenstvo Srbije u tenisu do 12 godina
Победници – ТК Спартак Суботица

 

Озбиљан развој ТК Спартак почиње изградњом клупских просторија 1953. године, те изградњом прве тениске хале у Југославији 1983. године. Проширењем клупске зграде, доградњом ресторанског дела и изградњом два асфалтна терена 1987-1988. године, спада у ред најразвијенијих клубова у земљи. Заслуге за то припадају највише дугогодишњем председнику клуба Јовану Кукарасу, као и бившем председнику Ладиславу Иршаиу, у чије време су покривена три терена и преуређене су комплетне свлачионице и купатила, уведено је аутоматско заливање терена и врше се припреме на увођење гаса у све просторије.

 

Ekipno prvenstvo Srbije u tenisu do 14 godina, TK Crvena Zvezda Beograd, Teniski klub Spartak Subotica
Спартаковци

 

Врсни тренери који су радили у ТК Спартак: легендарни Фрања Чик, а ту су и Павле Балог, Тибор Будаи, Ђорђе Ковач, Владимир Федор, Пал Фезе, Реља Фишер-Дулић, Ладислав Деметер, Данило Шакић, Бранка Антељ и Кулханек Атила.

 

Средином 90-тих година ТК Спартак је био успешан организатор два Satellit и једног Futures турнира. Турнир са наградним фондом од 10.000 $ организује се поново од 2007. године.

 

ТК традиционално организује турнир из календара Tennis Europe у категорији до 14 година (Меморијал Јована Кукараса).

 

 

 

Организација

Школа тениса: тренер Габор Клонка

Такмичари: тренер Ладислав Деметер

Генерални секретар: Тибор Деметер

Председник: Милан Вучковић

 

 

Инфраструктура

 

10 тениских терена, шљака; хала са шљакастим тереном

У зимској сезони 3 терена са тепихом, покривена балоном

Кафић са баштом; паркинг: бесплатан, испред клуба

 

 

Слике