10 saveta kako ostati zdrav  u tenisu, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

10 савета како остати ментално здрав у тенису

Овај блог је инспирисан тиме како се родитељи, па самим тим и играчи, фокусирају само на резултат, занемарујући чињеницу да је најважније сачувати ментално здравље, јер са здравим односом према тенису резултати ће доћи.

У наставку су 10 савета како сачувати ментално здравље, али и како повећати самопоуздање и схватити да је тенис само спорт, и то спорт који би требало да буде забаван, изазован, награђиван и усмерен на раст и развој личности играча/играчица.


Детаљније 10 савета како остати ментално здрав у тенису

1. Забављај се на терену!

Уколико уживаш у томе што радиш брже ћеш савладавати препреке, учити нове ствари и побољшати свој учинак.


10 saveta kako ostati zdrav  u tenisu, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

2. Никада не одустај!

Чак и када губиш 6-0, 5-0, меч није готов. Остани позитиван до краја, јер заиста све је могуће, а и сама помисао да си се заиста борио/ла до краја подиже самопоуздање. Чак и када је најтеже и мислиш да више не можеш, никада, али никада не одустај!!!


3. Веруј у себе!

На терену и ван терена вера у самога себе побољшава наступ и гради карактер. Постоји много вежби за подизање и враћање вере у самога себе, а један од начина јесте стална подршка родитеља, који би требало да су фокусирани на развој играчевих перформанси,  а не на резултат.


4. Визуализуј себе како играш најбољи могући тенис!

Визуализација помаже при стицању искуства, погодна је за успостављање нових рутина, отклања фрустрацију, ствара осећај боље спремности за наредне мечеве и још пуно тога. О самој визулизацији, њеној важности и примени можете наћи више у мојим раније написаним блоговима.


5. Појачај физички тренинг!

Осим што развијаш своје тело, осећај да си баш у доброј кондицији диже самопоуздање и даје бољи осећај спремности за наступајуће мечеве.


6. С времена на време играј са слабијим противницима!

Веома је потребно да након пар изгубљених мечева, победиш, како би задржао висок ниво самопоуздања. На оваквим мечевима моћи ћеш више да се забавиш, испробаш неке нове тактике и дрилове, а твој противник ће ти бити захвалан јер си му пружио прилику да игра са тобом.


7. Направи списак од по минимум 10 својих физичких и менталних предности.

Минимум по 10 ставки нека буде на том списку. Што је списак дужи, то си ти заиста свеснији/ја својих способности. Ако не можеш направити комплетан списак, затражи нечију помоћ. Нека ти овај списак буде негде на видном месту, како би се с времена на време подсећао/ла својих вредности и стално га прошируј! Буди свестан/на колико си заиста добар/ра.


10 saveta kako ostati zdrav  u tenisu, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

8. Елиминиши негативне мисли!

Почни да слушаш себе и постани свестан својих мисли. Чим се појаве негативне, заустави их и претвори их у позитивне. Наше мисли креирају наш живот. Ако желиш да ти се догоде добре ствари, размишљај на позитиван начин и имај позитиван став према предстојећим изазовима и препрекама које су свакако саставни део твог развојног пута.


9. Највише вежбај баш оно што ти је најслабије!

Када створиш сигурност у оно што ти је до недавно била слабост, више ћеш веровати у себе током мечева. Ово не подразумева да вежбаш више, већ боље. Запамти, само перфектна вежба може те учинити перфектним. Када вратиш сигурност у тај ударац, игра ће ти бити много забавнија и више ћеш уживати на трену.


10. Сваки меч и ситуацију која ти се чини нерешивом посматрај као изазов и заволи да решаваш тешке изазове.

Ако тренутну, тешку ситуацију у којој се налазиш, да ли је то тренажни процес или неки моменат у мечу, посматраш као проблем којем не можеш да нађеш решење, тај проблем ће расти и негативно ће утицати на твоју игру. Зато, кад год се појави нека тешка ситуација, посматрај је као изазов, јер све може да се реши, све може да се превазиђе, само је битан твој став. Осећај ће бити изванредан када изазов прихватиш, и бићеш врло поносан/на на себе када га успешно одрадиш, а то ће уједно утицати да више уживаш у току меча, да од себе извучеш оно најбоље и градиш своје самопоуздање.

Ментални тренинзи чине неизоставни део тренажног процеса сваког успешног тенисера и тенисерке. Ако планирате дугорочан успех и желите да превазиђете различите менталне баријере које су саставни део такмичарског тениса, закажите свој уводни разговор. Остани ментално здрав и подигни своје самопоуздање!

Развијај се као личност на терену и ван њега, унапреди своју борбеност, своје суочавање са препрекама, научи да контролишеш мисли, одржаваш емотивну контролу, високу мотивацију и подижеш ниво концентрације!


Више о менталним тренинзима можете прочитати овде


Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Љубица Јовановић, ментални тренер тенисера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *