Apostolos Cicipas, slučajni teniski trener, Stefanos Cicipas

Апостолос Циципас: случајни тениски тренер

16. новембар 2019.

Џонатан Брејден

Отац и тренер Стефаноса Циципаса постиже изванредне резултате, упркос свом неконвенционалном тениском путу

Гледајући на основу његовог детињства, вероватније је да би Апостолос Циципас водио грчку фудбалску репрезентацију него глобалну тениску звезду из те земље, свог сина Стефаноса Циципаса, 6. на свету, који је победио Доминика Тима и освојио титулу на Nitto ATP финалу у Лондону.

Апостолос и његов брат су „глуварили“ и играли се на оближњем „травнатом терену“ којег су сами одржавали, са дрвеним рекетима док су били деца, али када је одрастао, Апостолосови спортови су постали фудбал и кошарка. Он је кратко играо за грчку репрезентацију.

Студирајући науку о спорту на Универзитету у Атини, специјализовао је тенис из разлога који му још увек нису познати.

„То је било чудно, јер нико из мог окружења није био укључен у тенис,“ изјавио је за ATPTour.com. „Али ја сам изабрао тенис, не знам због чега. Заправо, то је добро питање.“


Детаљније Апостолос Циципас: случајни тениски тренер

Ретко се може срести тренер врхунског играча који се није такмичио на ATP туру или барем на колеџима у САД. Иако нису били позната имена као играчи, сви осим тројице тренера осморице играча који су се квалификовали за Nitto ATP финале, освајали су ATP бодове током играчких дана.


Тренери најбољих 8 играча на ATP ранг-листи

Apostolos Cicipas, slučajni teniski trener

Бивши играчи који су постали тренери били су на терену, доживели су то, и могу да понуде искуство као своју највећу предност. Али остали, укључујући Апостолоса, су показали да играње у O2 арени испред публике која скандира, није предуслов да се играч уведе у Top 10.

Заједно са својом супругом Јулијом Салниковом, бившом играчицом која је била међу најбољих 200 на WTA листи, Апостолос је почео да подучава Стефаноса тенису када је овај имао 3 године. Тата се усредсредио на технику – на његов једноручни бекхенд, на ударање лоптице рано – а мама на дисциплину – „Увек пружи свој максимум“.

Када је Стефанос имао 12 година, Апостолос је постао његов стални тренер, путујући са њим на јуниорске турнире широм света, а ту је Апостолос остао и данас, у ложи за тренере његовог сина; седокоси отац четворо деце аплаудира и храбри свог 21-једногодишњег сина.

„Велика је част што је он уз мене,“ рекао је Стефанос. „Волим га. Он воли мене. Били смо заједно од кад сам имао 12 година, путовали смо заједно. Поштујем то.“Када је Апостолос имао 20 година, на трећој години студија на Универзитету у Атини, тек тада се определио за тенис као свој спорт. Три године касније, када је напунио 23, наступио је на првом тениском турниру у животу, на Првенству Грчке.

Одатле га је тренерски посао водио по целом свету. Апостолос је две године путовао са својом супругом Јулијом на WTA турнире, а још три године је учио тренерски посао у Бечу и у Берлину, почетком деведесетих година, током златног доба немачког тениса, када су Борис Бекер и Штефи Граф били у врху мушког и женског тениса.Али његова све већа породица, са четворо деце, захтевала је стабилнији живот, тако да је прихватио посао професионалног тренера у једном атинском кантри клубу. „Наоружан“ седмогодишњим тренерским образовањем и десетогодишњим искуством рекреативног играња, Апостолос је покушавао да своје играче и њихове породице научи нечему што је више од пуких победа и пораза. Када би родитељи пожелели више победа, затражио би више времена.

„Објашњавао сам да можемо да урадимо многе ствари, али да морамо озбиљно рачунати да је потребно пет, шест година за развој младог играча. Али људи стварно немају довољно стрпљења да чекају, да инвестирају новац, да инвестирају време,“ рекао је Апостолос. „Морате да се развијате као спортиста, ваше тело. Морате да развијате свој ум… и морате да развијате своју технику.“

Годинама после тога, међутим, када је Стефанос рекао свом оцу да је спреман да приступи тенису озбиљније, Апостолос је коначно упознао родитеља којег је могао да наговори: себе.


Apostolos Cicipas, slučajni teniski trener, Stefanos Cicipas
Апостолос са сином Стефаносом током турнира у Вашингтону, 2019. година

Њих двојица су путовали заједно девет година, а Апостолос је помогао Стефаносу да се попне 76 степеника на ATP лествици прошле године (са 91. на 15. место). Ове године, Грк је комплетирао прелазак из Милана у Лондон, од тријумфа на Next Gen ATP финалу 2018. до титуле на Nitto ATP финалу у Лондону 2019. године.

Упркос томе што је довео свог сина до достигнућа која су без преседана у тениској историји Грчке, Апостолос не сматра себе неким ко пуни насловне странице. Отац који је провео свог сина кроз сваки корак његове каријере, каже да сматра себе срећним што је његов син изабрао њега.„Са Стефаносом, чак иако сам научио заиста много, осећам да знам врло мало ствари. Морате увек бити отвореног ума и спремни да учите. Стефанос ми је пружио велику прилику за учење,“ рекао је Апостолос. „Мислим да је он представљао најбољи универзитет за мене.“

То је школа мишљења коју тешко можемо срести међу тренерима у било ком спорту, нарочито међу онима који су у врху. Али, у овом случају, звучи прилично тачно; звучи као Апостолос Циципас.

Извор:

www.atptour.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.