Dečji sport

Био једном један Лав

Био једном један Лав, нарогушен и љут сав.

Кад је Лав имао 6 година почео је да тренира тенис. И то му се баш допало. Са 7 година је кренуо у школу. Са 8 је почео да игра турнире и волео да се дружи са другом децом.

Тај Лав када је напунио 11 година био је cool лик у школи, сви су га мање – више волели, јер је увек долазио лепо обучен, вођа неког свог друштванца кога је окупљао око себе. Али турнири за Лава почињу да буду ноћна мора. Почињао је све више и више да се нервира када греши, понекад баци рекет или опсује себе, терен, лоптицу, буде љут на свој форхенд или бекхенд. И све више је губио мечеве. Почиње да буде јако бесан на себе, а са 12 година је већ имао јако велику трему и страх од сваког меча, од сваког противника, поготово ако је млађи од њега или ако лошије игра, па зна да мора да га победи. После сваког пораза, лошег понашања на мечу, а то је све ћешће почело да се дешава и на тренингу, добија неуморно критиковање од маме или тате, ту је и по нека пљуска, а када баш јако изнервирано баци рекет, биле су ту и неке казне.

Са 14 година није више толико волео да одлази на турнире, јер није знао шта га тамо чека.


Детаљније Био једном један Лав

Прво не зна са ким ће играти, онда ако почне да греши не зна како да смири нервозу. Говоре му да се смири, а он не зна како. Говоре му да се фокусира, а он опет не зна како. Говоре му да се лепо понаша, он жели, али не зна како. Воли тенис, воли да се дружи, воли да игра, али како године пролазе, када тренер каже Лаву да сад играју поене, његова фрустрација све више расте. Понекад и заплаче, јер не зна како више да своје емоције држи под контролом. А тек шта га чека после меча?! Мамино и татино окривљавање колико су пара и времена уложили и бацили на њега, а он им тако враћа. Али они њега не разумеју. Има осећај да га ама баш нико не разуме.

Почиње да набацује велику кривицу и грижу савести на себе, и тако, хранећи још више негативних емоција, Лав бива све мање и мање под контролом себе чим крочи на тениски терен.Да ли и Ви имате неког свог Лава у својој породици, или сте то можда баш Ви?

Са менталним тренинзима треба започети, уколико се овакве или сличне ствари дешавају, од 12. године, јер наравно да постоје начини и технике држања емоција под контролом, али мора да се зна како. И то је тренинг. Наравно да постоје алати за смиривање нервозе, за увежбавање фокуса и концентрације, али за то су потребне вежбе, тренинзи јачања менталне снаге и време. А и стрпљење је нешто што се учи!

Али можда ваш Лав сада има 15 или 16 година, можда 19 или 20. Знате шта? Никада није касно. Касно ће бити када ваш Лав више потпуно не верује у себе, не верује да му ико може помоћи, када су страхови прерасли у потпуну анксиозност и панику и када мисли да нема више снаге да се бори. Али, ако постоји трунка наде, вере и воље, закажите уводни разговор одмах!

Јер Лав заиста може бити „страшан“(борбен), храбар, смирен и фокусиран лав када изађе на терен!!!


Више о тениским менталним тренинзима можете прочитати овде


Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera
Љубица Јовановић, ментални тренер тенисера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *