Budi šampion, mentalni trening, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Happy new year, happy new plans, happy new goals – Ljubica Jovanović

Za Male igrače piše Ljubica Jovanović – mental & motivational coach.

Završila se još jedna godina. Verujem da je ova 2023. godina zapečatila sudbine mnogih igrača i igračica, da ste iskusili neka nova iskustva, probali neke nove stvari, usavršili svoju igru, prebrodili mnogobrojne prepreke, ali i saznali koje to blokade stoje na još većem i bržem putu vašeg razvoja i uspeha.

Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

Uvek je idealno vreme podvući crtu, sumirati utiske i postaviti nove planove i ciljeve, ali je početak nove godine, samim tim što se završava prethodna i počinje nova, ipak pravo vreme za to. Nadam se da ste prethodne ili početkom ove godine postavili ciljeve i planove za ovu godinu?! Sada je vreme da isprekontrolišete šta se od postavljenog realizovalo i u kom procentu. Ukoliko niste zapisali ciljeve za 2023. godinu, onda je pravo vreme da počnete sa ovom rutinom i uradite to za novu 2024. godinu.


Veoma je važno imati ciljeve, postaviti ih pravilno, jer ako ne znate gde ste krenuli, pa gde ćete onda stići? Zamislite lovca koji je otišao u šumu da lovi, ali ne zna šta, već samo nasumično izbacuje strele. Šta će pogoditi? Verovatno neko stablo, drvo ili granu ili, jednostavno ništa. Morate da znate šta je to što želite da postignete, morate da znate svoje konačno odredište, svoju destinaciju, kako biste mogli da napravite plan puta kako do nje stići. Zato, odmah sada papir i olovku u ruke i počnite da postavljate svoje ciljeve za narednu 2024.godinu.


Kod zapisivanja ciljeva vodite računa da oni budu:

1.

Jasni, odnosno tačno definisani. Npr cilj napisan „Hoću da budem bolji teniser“ nije jasno definisan cilj. Šta tačno podrazumeva „bolji teniser“? Šta je to u čemu konkretno želiš biti bolji? „Popraviti servis“ takođe nije jasno definisan cilj. Šta konkretno želiš popraviti kod servisa, da li prvi ili drugi servis, da li procenat ulaznosti, jačinu, kik? Što je cilj konkretniji, to je lakše znati šta je to što se tačno želi i postići.

2.

Merljivi, ciljevi moraju biti merljivi. Ovo je u nekim slučajevima teško, jer je lako izmeriti neke fizičke faktore poput brzine, procenta ulaznosti i sl, dok je neke taktičke i mentalne faktore vrlo teško meriti. No, nađite način za to. Vrlo jednostavno pitanje na koje ako date odgovor može vam pomoći da cilj bude merljiv je „Kako ćeš znati da je cilj ostvaren?“

3.

Izazovni. Veoma je važno da cilj koji postavljate bude izazovan za vas. Premali i prelaki ciljevi nisu dovoljno pokretački, odnosno ne daju dovoljnu motivaciju da se krene u realizaciju. Preveliki ciljevi, sa druge strane zbog neverovanja da ih možete ostvariti, takođe nemaju dovoljnu pokretačku snagu. Znači ciljevi treba da budu izazovni, ali i

4.

Dostižni. Da predstavljaju izazov, ali da verujete da ih možete ostvariti.

5.

Vaši! Veoma je važno da ciljevi budu vaši, a ne tuđi, već ono što vi starno želite, a ne tata, mama, drugarica. Takođe ciljevi treba da budu povezani samo sa vama, a ne sa drugim osobama. Npr da sa tom i tom drugaricom odem na turnir u Antaliju. Vi ne možete odlučivati i kontrolisati da li će druge osobe želeti to što i vi želite u tom datom momentu. Znači, cilj uključuje samo vas i ono što je pod vašom kontrolom.

6.

Zapisani u sadašnjem vremenu, kao da su već ostvareni. Veoma je važno pravilno defnisati ciljeve, upravo sam vam dala smernice kako, i zapisati ih. Ako oni ostanu samo u vašim glavama, to su onda želje, snovi, a kada ih zapišemo dobijaju na težini.Upravo sada dolazimo do glavne razlike između želja i ciljeva! Želje su one stvari koje bismo želeli, voleli da se dese ili da se ostvare, ali one postoje samo u našim glavama. Ciljevi su zapisani i nakon definisanja i postavljanja ciljeva, svakom cilju treba detaljno pristupiti i napraviti korake i plan za njegovu realizaciju.

  • Šta je to što je potrebno da uradite kako biste cilj ostvarili?
  • Koji su to koraci? Zapišite ih!
  • Da bi se ti koraci ostvarili, koje konkretne aktivnosti morate da sprovodite? Zapišite i to!

Nakon toga, napravite plan kada ćete sa tim aktivnostima početi. Posle određenog vremena, da li jednom nedeljno, jednom mesečno ili nakon 2 meseca, potrebno je proveriti da li se sa realizacijom cilja ide po planu, dokle ste stigli, da li je potrebno nešto iskorigovati ili možda cilj redefinisati.


Детаљније Happy new year, happy new plans, happy new goals – Ljubica Jovanović


ОгласиImajte na umu da je nemoguće raditi na ostvarenju svih ciljeva istovremeno. Napravite prioritete i cilj po cilj. Imate celu godinu za ostvarenje svih napisanih ciljeva. Strpljen, spašen! Korak po korak, ali u akciju odmah!


Svaki ostvaren cilj imaće pozitivan efekat na igračevo samopouzdanje i motivaciju. Desiće se da se neki cilj nije u potpunosti ostvario , npr da je ostvaren 70%, i to je sasvim u redu. Takvi ciljevi daju osećaj da se cilj može ostvariti, ali da je potrebno još uvek na njemu raditi. Neostvarene ciljeve na kraju godine je potrebno redefinisati, proveriti da li cilj i dalje ostaje ili se od cilja odustaje, ali ako cilj ostaje onda se samo vreme za njegovo ostvarenje pomera.


Želim vam da ovu 2024. godinu iskrojite onako kako vi želite, da ispred sebe imate zapisane stvari koje biste voleli da uradite, šta biste voleli kod sebe da unapredite i koje uspehe biste želeli da postignete. Napravite plan aktivnosti koje će dovesti do ostvarenja vaših ciljeva i onda u akciju. Samo vi možete uticati i svojim delima doprineti da naredna godina, bude baš po vašim merilima!


Ukoliko vam je potrebna pomoć oko postavljanja i definisanja ciljeva, oko pravljenja plana aktivnosti za ostvarenje istih, pomoć pri otklanjanju mentalnih blokada, treme, strahova, nervoze ili razvijanju motivacije, strpljivosti, smirenosti, koncentracije, podizanja samopouzdanja i održavanja motivacije, budite slobodni i zakažite uvodni razgovor, on je potpuno besplatan. Više informacija na www.ljubicajovanovic.com

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva, Ljubica Jovanović, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *