Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova

Истина о томе како је бити студент-спортиста. Моја позитивна и негативна искуства

6. фебруар 2021.

Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova

Наталија Наумова

До успеха се пробила сама. Американка прве генерације. Бивша професионална тенисерка. Делим моја размишљања и искуства.


Искрено мишљење о бившој студенткињи-спортисткињи која је сама дошла у Сједињене Државе када је имала 17 година да игра за тениски тим у Дивизији I NCAA. Надам се да ће овај чланак бити користан родитељима и њиховој деци која размишљају да постану студенти-спортисти.

Детаљније Истина о томе како је бити студент-спортиста. Моја позитивна и негативна искуства

Није тајна да спорт поседује ту снагу да пружи прилике и да омогући значајне искораке у животу. Иако неки остваре велике искораке и испишу успешне приче, не постају сви Серена Вилијамс и Кристијано Роналдо. Свако има своју судбину и свуда има пуно добрих прилика. Једна од тих прилика је играње за тим колеџа. То вам омогућава да наставите да играте свој омиљени спорт, да путујете са својим тимом у друге државе и градове на мечеве, па чак и да финансирате своје образовање. Ово је пут који сам изабрала усред своје спортске каријере.


Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova
Истакнуто на зиду спортске хале… Моји родитељи су били поносни 🙂

Одрастајући у Москви, у Русији, играла сам тенис од своје 7. године. Шест дана у недељи тренирала сам у просеку 3 до 4 сата на дан, у групи или индивидуално. Поред тога, 2 или 3 дана у седмици имала сам специјализоване тениске фитнес-вежбе и вежбе за рад ногу, и 2 сата спортске масаже недељно. Била сам на путу да играм на WTA туру и радила сам са најцењенијим тренерима у Русији. Поред интензивног тениског живота, ишла сам редовно у школу, јер су моји родитељи веровали да је школа важна и нису ми дозволили да је напустим (већина мојих вршњака похађала је школу једном у 3–4 месеца, и „учили су“ на даљину).

Када сам имала 15 година, добијала сам понуде тренера са разних америчких универзитета да играм за тениске тимове у Дивизији I и да добијем пуну стипендију. Имајући на уму да су у просеку само најбољих 50 играча у професионалном тенису профитални, да су најбољих 100 „на позитивној нули“ и да било каква повреда може да оконча професионалну каријеру, одлучила сам да би била паметна одлука да остварим повраћај инвестиције мојих родитеља и да финансирам своје образовање помоћу спорта. Када сам напунила 17 година и завршила средњу школу, сама сам одлетела у Сједињене Државе. Никада раније нисам била у Америци и врло слабо сам говорила енглески језик. Било је врло изазовно првих годину или две, али изузетно сам захвална на пруженој прилици, захваљујући којој сам постала студент-спортиста.


Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova

Заиста верујем да ме је мој тренер на колеџу научио више о животу него о тенису (извините због искрености). Како год, ово знање и искуство су важнији и вреднији на дуге стазе. Хвала!

Пре него што размотрите да ли да постанете студент-спортиста, порадите на анализи трошкова и користи. Испод се налази моја, за коју се надам да ће послужити као полазиште за вашу.


Користи:

1. Плаћена школарина, осигурање и здравствени трошкови, као и трошкови за свакодневни живот и школовање

Свака школа се разликује у погледу академских и спортских програма, финансирања и буџета. Желите да пронађете школу која пружа те предности, које заслужујете на основу свог спортског и академског нивоа. Постоје две главне факултетске спортске асоцијације: NCAA и NAIA. NCAA има три дивизије. Дивизија I NCAA сматра се највишим нивоом факултетске спортске асоцијације и обично пружа више предности спортистима. То не чини сâм спортски програм бољи од програма Дивизије II или III или NAIA (верујте ми, видела сам неке тимове из школа D3 који играју много боље него из D1). Међутим, Дивизија I NCAA захтева и омогућава више сати „рада“, и у начелу је више такмичарски настројена. Док сам сама бирала школу, било ми је важно да добијем пуну школарину. На основу мог нивоа тениса, нисам се задовољавала мањим од тога. Ово није материјалистичко гледиште. Желела сам да будем плаћена за свој рад и желела сам да остварим повраћај инвестиције мојих родитеља. Сваки спорт је различит и ниједан програм не пружа комплетно финансирање за све спортисте у тиму. Ово је нешто што треба да истражите и да процените опције које су пред вама. Када комуницирате са тренером, питајте га о уобичајеном распореду тренинга. Размислите да ли сте спремни и вољни да посветите сате „рада“ за пружене предности.


2. Неограничено плаћено подучавање и помоћ у свему што вам је потребно

Ваши тренери и саветници желе да са успехом похађате школу. NCAA захтева од спортиста да GPA (просек оцена) одрже изнад одређеног нивоа (обично изнад 2,0). Ако је GPA студента-спортисте испод захтеваног минимума, он ће изгубити право да се такмичи. Ваши саветници и тренери не желе да се то догоди и понудиће вам што већу помоћ. Разговарајте са саветником (студент-спортиста има додатног саветника, поред академског саветника), замолите га/је да вам помогне да пронађете некога ко ће вас подучавати. Чак и ако немате значајне проблеме у учењу, можда ћете пожелети да размислите о учењу са учитељем, јер то студирање чини много бржим, продуктивнијим, лакшим и забавнијим. У мојој школи сам добијала неограничено и бесплатно подучавање. Волела сам да учим са мојом учитељицом Синтијом. Она је била геније и мој „анђео“. Синтија је увек била присутна за мене и знатно ми је олакшала учење математике и природних наука. Отрчала бих до ње чак и када сам имала неколико минута „слободно“ или паузу између часова, јер сам имала жељу да учим и да добијем све оцене A. Иако нисам користила много расположивих ресурса (што је вероватно била моја грешка), желите да сазнате шта имате на располагању у својој школи и да користите те ресурсе. Само се присетите да постоји много ресурса који ће вам помоћи да будете успешни у учењу, на спортском пољу и у друштвеном животу.


3. Осећај припадности групи или људима са заједничким интересовањима, циљевима и одговорностима

Лако је заостати у друштвеном животу и борити се да пронађете круг људи који вас разумеју и с којима делите заједничка интересовања. Пошто сте члан тима, већ имате саиграче са којима проводите значајан део времена, имате заједничке циљеве и одговорности. Заправо, спортисти из различитих спортова теже да збију редове и да подржавају једни друге као тимови. На пример, тениски тимови (женски и мушки) у мојој школи имали су пријатељски однос са мушким фудбалским тимом, док су фудбалери били блиски са кошаркашким тимовима. Пошто сте већ укључени у заједницу људи који деле заједничка интерсовања и на истој су мисији, пуно је лакше пронаћи људе који разумеју вас и ваш згуснут распоред и одговорности студента-спортисте.


Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova
Са мојим саиграчицама, подржавамо девојке док играју меч

4. Бити студент-спортиста улива поштовање

Из онога што сам искусила током година на колеџу, било је много више „кул“ и „шик“ носити мајицу или дуксерицу са амблемима мог тениског тима, него носити скупу и тренди одећу одевног бренда „Saks Fifth Avenue“ или неког другог бренда високе моде. То што сте спортиста показује заједници да не само да сте довољно паметни да будете студент, него сте и довољно талентовани да представљате свој факултет као спортиста. И професори гледају на вас другачије. Они знају колико је тешко усклађивати академске и спортске обавезе. Заједница препознаје и цени када је неко студент-спортиста. Не заборавите да су неки професори и чланови факултета љубитељи одређених спортова и да будно прате резултате неких тимова. Такође, резултати и спортска достигнућа истакнути су на веб-сајту факултета. Заједница ће вас можда препознавати по вашим успесима и по успесима вашег тима.5. Умрежавање

Поред чињенице да ћете долазити у додир са више људи, никада не знате које везе ће вам помоћи да се пробијете кроз спортске кругове, селектори кадрова (регрутери) воле да ангажују спортисте. Када сте студент-спортиста, то показује да је особа не само паметна и талентована за спорт, него да поседује и искуство рада у тимском окружењу. Побрините се да у својој биографији и у пропратном писму истакнете вештине које сте развили док сте бити студент-спортиста. Не заборавите да треба да будете не само добри у свом спорту и у школи, него да треба и да поседујете страст и одговарајуће квалификације за посао за који аплицирате. Побрините се да откријете и развијете и друге таленте у себи, поред спортских.


6. Наставак играња омиљеног спорта

Вероватно је ово требало да буде написано у првом одељку. Ништа не долази без љубави и страсти. И ако нешто волите, није лако одустати од тога. Шта може бити боље од тога ако не морате да одустанете од своје страсти ради нечег другог, и можете да уживате у обе ствари?


Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova

Трошкови:

1. Прављење распореда школских обавеза у складу са распоредом тренинга

Односите се према свом спорту као према послу, са називом „студент-спортиста“. Ако одлучите да постанете студент-спортиста, знајте да не смете да прескочите тренинг зато што имате испит, зато што морате да учите или зато што морате да пошаљете велики задатак. Будите спремни да учите у аутобусу и у свлачионици између тренинга. То је неизбежно. Такође, не смете имати час док ваш тим тренира или се такмичи. С обзиром на то, морате да направите свој распоред тако да не буде у нескладу са вашим тренинзима и тимским активностима. Због тога ћете понекад морати да идете на часове у различито време или другог дана… или можда у другом семестру. Тренери на колеџу схватају да стичете образовање и да је школа важна. Међутим, резултати тима за њих нису мање важни.


2. Пропуштени часови и испити

На почетку семестра тренер даје распоред ваших мечева. Узмите и формулар за оправдања и одсуства, замолите свог тренера да га потпише, и предајте га свом професору. Није био баш најбољи осећај када сам морала да пропустим неки испит или лекцију. Међутим, нисам имала избора. Волела сам да учим и учила сам добро, али имала сам „посао“, који је отплаћивао моју школарину и због којег сам дошла у ову прелепу земљу.

Пропуштене лекције и испити стварају већу збрку и осећај да сте пропустили нешто важно. Мој предлог за вас би био да упитате свог професора шта ће бити обухваћено лекцијом коју ћете пропустити, да учите сами, да тражите белешке од колега и да закажете састанак током радног времена. Покажите свом професору да вам је стало, да желите да добро научите лекцију и да сте способни да балансирате између ваших студентских и спортских обавеза.


Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova
Са неким од студената-спортиста из моје факултетске групе, током церемоније доделе диплома

3. Превише одузетог времена

Враћајући се у мислима на моје године проведене на колеџу, схватила сам да нажалост нисам добила шансу да откријем друге таленте и друга интересовања. Претпостављам да је моја ситуација другачија, у смислу да сам Американка прве генерације (сада, не када сам била на факултету) и да сам дошла сама у ову земљу када сам имала 17 година. Било је потребно да прође извесно време да се прилагодим самосталном животу и америчкој култури уопште.

Пошто енглески није мој матерњи језик, требало ми је више времена за учење од мојих америчких колега. Али поред ове ставке, било је и у просеку 4 сата тениса на дан. Понекад и више од 4 сата, због кондиције, турнира и активности у склопу тимбилдинга. О да, не заборавимо на повреде и на њихово лечење… Зато имајте на уму да имате мало или нимало времена за прикључивање клубовима (или братствима/сестринствима, које ћу поменути у следећем одељку).


4. Ви представљате лице своје школе. Представљате са поштовањем и достoјанством

Ако планирате да ступите у неко сестринство или братство и да истовремено будете студент-спортиста, морате изабрати: једно или друго. Неће много тренера (скоро ниједан) дозволити студенту-спортисти да се прикључи „Животу Грка“. Обично братства или сестринства организују журке и пијанке с дружењем. Као студент-спортиста, не смете да пијете нити да постављате слике са пићем на друштвене мреже. Ви сте спортиста и представљате свој тим и свој факултет. Алкохол и дрога су у супротности са улогом спортисте. Ако се догоди да будете на кућној журци и појави се полиција, можете бити избачени из тима. Исто ће се догодити ако неко види ваше слике са алкохолом и дрогом на друштвеним мрежама.


5. Повреде

Нажалост, повреде су део улоге спортисте. Провела сам најгорих (да будем потпуно искрена) четири године са повредама.

Након што сам имала лоше искуство са ногом претходне године, нисам могла да дозволим да потпуно униште моје здравље. До тада сам већ стекла искуство и знала сам своја законска права. Завршила сам своју тениску каријеру на колеџу током пролећног распуста моје јуниорске године. Било ми је потребно скоро годину дана да се опоравим и вратим нормалном животу, и да избегнем операцију. Захвална сам што сам била довољно паметна да кажем „НЕ“ повратку на терен. Мој савет за вас: сазнајте која су ваша права, не плашите се да дигнете глас и да се изборите за себе, и најважније — „Здравље је богатство“. Имајте разумевања за интерес својих тренера и за чињеницу да имате „посао“ за који сте плаћени, али не дозволите да било ко уништи ваше здравље за читав живот.


6. Драма и краљице драме

Сваки тим је различит. Док су неки саиграчи блиски једни другима, мој тим баш и није био. Не морате да будете најбољи пријатељи са својим саиграчима, али важно је одржавати добре односе. Тенис је индивидуални спорт, али у колеџ-тенису морате да научите како да функционишете као тим. Мој тренер на колеџу желео је да ми постанемо добри пријатељи и организовао је разне активности у склопу тимбилдинга, које су створиле још негативније емоције.

Све што могу да кажем је да када проводите у просеку пет сати на дан са саиграчима, може доћи до сукоба.


Koledž tenis, Istina o tome kako je biti student sportista, moja pozitivna i negativna iskustva, Natalija Naumova
Са мојом саиграчицом Данеом између мечева. Добро разумемо једна другу јер смо обе дошле исте године, имамо сличне погледе, и обе смо дошле из Европе (Данеа је Хрватица)

7. Мит о лакшем добијању посла зато што сте студент-спортиста

Може помоћи, зато што спортисти помажу спортистима и зато што кад сте студент-спортиста, добијате приступ окупљањима бивших студената и догађајима у циљу умрежавања, посебно организованим за студенте-спортисте. Ипак, не заборавите: ако немате изражено интересовање или таленат за било шта осим свог спорта, селектор кадрова или потенцијални послодавац неће много вредновати ваша спортска постигнућа и колико сте допринели тиму. Суочила сам се с реалношћу када су селектори кадрова имали обичај да ме питају о мојој спортској каријери и били су толико радознали о мојим достигнућима, али нису озбиљно размишљали да ме запосле у својим компанијама зато што је било других студената који су научили нове вештине док сам ја играла тенис. Страственије су их занимале ствари везане за посао и са стеченим вештинама били су квалификованији од мене. Ставите нагласак на то да сте студент-спортиста, да имате огромно искуство у тимском раду, али стекните вештине у вези са неким послом и страст у вези са другим стварима у животу, осим спорта којим се бавите.


8. Осећај притиска од стране тима и тренера

Притисак у погледу учинка, понашања, изгледа, биће пристуан од првог дана. Будите спремни за публицитет и за пажњу. Ви представљате своју школу, тим, а затим и самог себе.


Надам се да ће вам овај чланак бити користан и да ће вам послужити као полазиште у вашем случају и као анализа трошкова и користи од тога да будете студент-спортиста. Драго ми је да сам имала шансу да дођем у САД, да играм тенис и да финансирам своје школовање на једном од најбољих факултета у САД. Током четири године које сам провела у статусу студента-спортисте, одрасла сам као особа, научила сам како да функционишем у тиму, схватила сам колико смо сви различити и још једном сам схватила да они који имају власт могу да управљају вама. Животне лекције које сам научила док сам била студент-спортиста имају велику тежину и значај на дуже стазе, и помогле су ми у свакодневном животу. Шта год да одлучите да урадите — срећно! Хвала што сте прочитали моју причу и ову анализу.

Наталија Наумова


Извор: medium.com

(Напомена: оригинални текст је редакцијски скраћен)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.