Koncentriši se, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Концентриши се! (2. део)

Родитељи, концентрација се може и мора научити!

Драги родитељи, овај блог је намењен вама. Кроз разне технике у претходним блоговима, више сам се обраћала играчима, те овом приликом желим коју реч да упутим вама. Многи од вас су у ово доба, доба „короне“ увидели значај неких породичних вредности, више него што су тога били свесни раније, а прилика да се ово време искористи за добробит очувања здраве породице је на првом месту за опстанак целог човечанства. На путу развоја сваке личности, децу треба још од малих ногу научити усмеравању и држању пажње, стрпљивости и одлучности које су само неке од особина и делова личности неопходне за постизање успеха у животу.

Почећу са изјавом Детлеф Тимпа, школског психолога из Гелзенкирхена „Децом се морате бавити. Она уче најпре у породици да се на нешто дуже концентришу – ручак, читање наглас или у играма за таблом.“ Његов колега Волфганг Берган у својој књизи „Само родитељи могу стварно да помогну“, наглашава: „Почиње тако што морају да науче да за столом седе све док други не заврше са ручком. Такве социјалне навике се, међутим, упражњавају све мање, пошто деца остају препуштена сама себи. Она своје узоре налазе у медијима, углавном се ради о супериорним вештачким ликовима који сваком способношћу овладавају тренутно. Када се деца орјентишу према њима, морају да доживе неуспех.“


Детаљније Концентриши се! (2. део)

Многи од вас сада имају прилику да скоро све оброке једу заједно, породично за столом, те ето првог задатка за све родитеље који желе да свом детету помогну при развоју концентрације и стрпљења. Утицај медија је сада највећи током целе наше историје и коришћење мобилних телефона, iPod-а, таблета и сличних уређаја, по многобројним студијама показују да много утичу на смањеност интелектуалних способности деце, чак и одраслих. Није случај само код деце да се ови уређаји користе током оброка или да се пожурује са јелом, како би се што пре вратило игрању игрица, праћењу yоутубера и слично. Те задатак који ће бити изазован и за вас и за вашу децу, колико год година они да имају, да ли 6 или 16, је исти. Одредите барем један оброк у току дана који ћете сви заједно, породично за столом јести без коришћења мобилних и сличних уређаја, укључујући и ТВ. Док се једе, концентрација је на оно што се ради и док сви не заврше оброк, нико не устаје са стола. Осим тога што се на овај начин учи усмеравање пажње на једну одређену радњу, учи се и стрпљивост, суздржавање од коришћења медија као и стављање обавеза изнад задовољства, што ће пуно помоћи у будућности на путу успеха, где је неминовно неопходно да се прво заврше обавезе (у вези школе, посла, спорта) па тек онда се може приуштити задовољство. Надам се да ћете ову рутину наставити да примењујете и када се ванредно стање заврши, јер осим наведених ствари, ова навика учвршћује породичне односе, везе унутар породице и љубав између чланова једног домаћинства.


Koncentriši se, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Трудећи се да овај блог не буде предугачак, издвојићу још пар акција са којима можете стартовати одмах, али имајте на уму да је концентрација нешто што се развија и за то треба направити план краткорочних, средњорочних и дугорочних активности који неће бити део овог блога. Одлична књига коју можете прочитати уколико желите више да се информишете о томе јесте „Концентрација“ ауторке Петре Торбриц.

Читање. Читање повезује говор и размишљање. Малој деци, буквално од рођења па до 10-те, 12-те године треба увести једну корисну и лепу навику а то је читање пред спавање. Нажалост, само 12% родитеља нешто чита деци узраста до 12 година,  а студије су показале да читање за лаку ноћ развија моћ маште, визуализације тј  стварање унутрашњих слика и мотивише. Следећи корак јесте да научите децу да сама читају пред спавање тихо или у себи, без присиљавања да читају наглас или да сричу. Слова се лакше састављају у реч, а речи у реченице које се лакше и јасније могу разумети, извизуализовати и склопити у целину уколико се чита у себи, а не наглас. Уколико сте деци читали пре спавања, ова навика да они сами читају ће се десити сасвим природно и нормално као последица претходне радње.


Koncentriši se, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Photo by James Allen on Unsplash

Дивне ствари које можете радити са децом јесте учење напамет, које се у последње време делимично или потпуно запоставило, а оно јача разумевање и концентрацију. Зависно од узраста прилагодите песме које ћете учити са децом напамет. Испричајте детету неку причу, са поучним завршетком, па онда тражите од детета да вам је преприча.

Писање и цртање! Оно што многобројне апликације за цртање и писање омогућавају, смањује дететов потенцијал, развија лењост и подржава образац да се све мора одмах и са лакоћом урадити. А живот баш и није такав, као ни развојни пут успеха у било чему, па тако и развојни пут тениских шампиона. По многим психолозима писање и цртање руком је један од најзначајнијих вежби за концентрацију, оријентацију, визуелно памћење. Играјте са вашим дететом судоку, испишите му неку загонетку са комбинацијом слова и сличица, разне слагалице, лавиринт где куца налази пут до коске, бојанке у којима је потребно спојити тачкице како би се направио облик неке животиње  па обојити исти су само неки предлози како да своме детету помогнете да развије концентрацију, али и стрпљивост.


Koncentriši se, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Деца се морају научити да се увек испочетка мотивишу, треба да стекну сазнање да се исплати потрудити се, да науче да савладају препреке и истрпе неуспехе, што је тежак и врло изазован задатак сваког родитеља у овом потрошачком друштву где је  акценат стављен на брзо задовољење потреба. Похвала је један од најмоћнијих алата за то. Похвалом чините да ваше дете буде поносно на себе и мотивисано у већој мери, него уколико обећате награду за постигнут успех. Похвалите дете када нешто успе, и имајте на уму да треба више похвалити напор, него конкретан успех.

Уведите нове рутине и навике у своје свакодневнице, јер се децом заиста треба бавити. Поставите јасне циљеве пред собом, али постављајте и јасне захтеве детету, само водите рачуна да они нису претерано велики, јер преамбициозност родитеља код постављања захтева и обавеза у превеликој мери могу довести до сметњи у концентрацији. Родитељство је нешто што је најдивнија улогу коју сте у свом животу добили, те учините да оно буде мудро.


* Текст је написан за време карантина, у пролеће 2020. године

Уколико желите да радите на свом личном развоју, или унапређењу односа унутар породице, будите слободни и контактирајте ме. За развој менталне области тенисера и едукацију родитеља на том путу можете се више информисати на >>>> http://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Љубица Јовановић, ментални тренер тенисера

Прочитајте први део текста на нашем блогу:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *