Mentalna priprema pred meč, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Ментална припрема пред меч

Ближи се турнир. Још два дана. „Тренинзи су били добри, у доброј сам форми, знам.“

Још један дан. „Јој, надам се да ми неће одмах запасти први носилац. Ваљда нећу изгубити одмах први меч.“

Пада вече. „Ујутру играм. Само да не изгубим.“ Вртећи се по кревету остајеш будан до касно јер размишљаш о сутрашњем мечу, о томе да ли ћеш изгубити и о томе како мораш победити.

О истим или сличним стварима размишљаш све до почетка меча, а већ сат-два пре почетка хвата те трема, несигурност у неки свој ударац, несигурност у самога себе. Понекад се деси и мучнина у стомаку, убрзано лупање срца, почињу ноге да се тресу а твоје мисли се врте у круг и усмерене само на то да се надаш да нећеш одмах изгубити.


Mentalna priprema pred meč, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

У већини случајева, играчи који не придају довољно важности и менталној припреми пред меч суочавају се са оваквим или сличним реакцијама. Страх од непознатог, страх од неизвесности, страх од пораза, страх од критика и шта ће други људи мислити и рећи…

Зато је веома важно да придајете исти значај и менталној припреми, као и физичкој.


Детаљније Ментална припрема пред меч

Ментална припрема пре меча почиње вече пред меч. Играч мора бити свестан својих предности и својих способности и записати исте. Поставити конкретне задатке и план игре. Уколико зна противника, треба бити свестан и написати и његове предности и мане. Пре спавања треба да се одради визуализација, коју започињете смиривањем тела и ума и визуализацијом себе и својих пар поена у мечу који вам предстоји. Визуализација је врло моћна техника, коју користе сви врхунски спортисти како би могли да проживе и креирају жељено стање. Стварање менталних слика о догађају који предстоји даје осећај додатне смирености, спремности, и повећава могућност да се иста ствар у стварности и догоди. Након овакве визуализације, ујутру ћете бити наспавани, мирни, након лаког и лепог  сна. Нестаће сумње, страхови.

Од јутра па све до почетка меча усмеравајте своје мисли у правом правцу. А који је то правац? Победа  или пораз су ствари које не можете контролисати, можете својом игром утицати на исход, али на сам резултат никако не можете. Зато увек имајте крај себе подсетник својих предности, способности и план игре и мисли усмерите у том правцу, како ћете играти, а не шта ћете својом игром произвести.

Бодрите и охрабрујте себе! Дижите себи самопоуздање, не храните сумњу и страхове. Понашајте се као победник, као неко ко је свој план игре већ спровео у дело. Једна од техника подизања самопоуздања јесте да се већ понашате као шампион, иако то још увек нисте.  Ево једне вежбе која ће вам помоћи у томе. Која су то три ваша узора? Напишите! А сада одгледајте пар њихових мечева и посматрајте њихов говор тела док улазе на терен, како се понашају између поена, како на клупи? Одаберите пар ствари које могу бити прихватљиве за вас и уводите то понашање у своје мечеве, корак по корак. Они су вам узори, онда крените да се понашате као они, да бисте једног дана то и постали!

У случају треме или превелике узбуђености пре почетка меча, користите разне технике дисања за смиривање нервозе и опуштања, или слушајте неку музику коју волите и певајте у себи. Ова два алата су врло лако примењива. Поента је савладати своје емоције и бити растерећен погрешног фокуса, а уколико се фокусирате на своје дисање или на музику, људски ум је тако креиран да у једном моменту може држати пажњу само на једну ствар, па на овај начин заокупирајте ум стварима које га умирују и стављају фокус на ту једну ствар. Технике дисања за смиривање су нешто за шта је потребно увежбавање, али ћу вам сада дати једну врло једноставну технику за отклањање стреса, коју можете увек и свугде примењивати. Нађите у свом окружењу било какав предмет квадратног или евентуално правоугаоног облика. Сто,  прозор, врата, слика, таблице на аутомобилу… Сада започните од горњег левог угла да погледом пратите горњу страницу тог квадрата и све време удишите док се погледом крећете ка десном углу, пратећи правац казаљке на сату. Успорите кретање очију и усагласите га са удисајем. Кад стигнете до горњег десног угла, пратећи страницу на доле издишите и ово радите усаглашено, умерено. Када стигнете до доњег десног угла, пратите доњу страницу док полако узимате ваздух све до доњег левог угла. Леву страницу сада пратите погледом док полако издишете. Било би идеално да време удисања и издисања буде исто, да траје једнако. Поновите неколико кругова, односно дишите пратећи ивице квадрата 2 до 5 минута. Уколико желите да повећате ефекат вежбе можете променити смер кретања, пратећи странице супротно кретању казаљки на сату.


Mentalna priprema pred meč, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Почетак меча је све ближи и ближи, ви започињете са загревањем тела, након тога, пар минута пре уласка на терен би требало да загрејете и ум са кратком визуализацијом и за крај – сам улазак на терен, који треба да буде моћан, доминантан. Оваквим начином уласка на терен дижете себи самопоуздање. Немојте молим вас да ово помешате са лажним представљањем себе и свог самопоуздања пред другим људима, зато што понашање које одише самопоуздањем може да оснажи ваша осећања и убеђења. Уколико се охрабрите и ваш говор тела постане самоуверен, сигурно ће и ваша осећања и размишљања бити самоуверена. Мозак верује да се понашате у складу са својим убеђењем. Самопоуздање је видљиво и самим тим делује и на вашег противника, дајући му слику о вама да сте опасан противник и да му предстоји нимало лак посао, што и јесте једна од намера оваквог уласка на терен.

У претходном тексту добили сте заиста лаке и брзо примењиве технике како да помогнете себи у напетим и стресним ситуацијама. Када успете да савладате своје мисли и емоције, тада ће мечеви и турнири за вас представљати изазов, мерило вашег напретка, уживање у игрању тениса, а не нешто страшно, пуно стреса, страха, неизвесности. Да бисте то постигли, неопходно је да и менталној припреми посветите исту пажњу као и физичкој, јер тенис нису само пуки ударци. Тенис је игра надмудривања, а да бисте могли да надмудрите играчки свог противника неопходно је да будете ментално стабилни, смирени, способни да препознајете и стварате прилике у мечу и да их искористите. Тенис је такође игра у којој побеђује онај ко мање греши, те је исто тако неопходно да научите да се носите са својим грешкама, јер је сасвим нормално да погрешите, избаците лоптицу у аут, забијете у мрежу или промашите зицер. Грешке су саставни део игре, но оно што је важно јесте како ви савлађујете те грешке, колико дуго остајете „заробљени“ у том претходном поену у којем сте погрешили, што је опет ментална област коју тенис обухвата. Пре него што будете спремни да анализирате и користите прилике у мечу, пре него што научите да владате својим емоцијама и мислима, неопходан је добар старт меча. Важно је ући потпуно физички и ментално спреман, а не започети меч након 3 изгубљена гема.


Више о менталној припреми тенисера прочитајте овде


Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Љубица Јовановић, ментални тренер тенисера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *