Pravilnici za TENIS 10 – 30.04.23. – Teniski savez Srbije

Teniski savez Srbije pokreće projekat “Novi vek srpskog tenisa”

Sa ciljem da svima olakšamo put kroz TENNIS 10 prenosimo vam osnovnu informaciju TSS povodom novog projekta „Novi vek srpskog tenisa“ i 3 pravilnika TSS za organizaciju i ućešće na turnirima crvenog, narandžastog i zelenog turnira. Proćitajte pažljivo pre nego što odlučite da vaše dete ili vašeg malog igrača prijavite na turnir.


Teniski savez Srbije uz učešće teniskih klubova pokreće projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Osnivačka skupština Jugoslovenske asocijacije održana je pre 100. godina, a u 101. ulazimo sa ključnim ciljevima:

🎾Aktuelizovanje najbolje sportske tradicije, podrška razvoju baze srpskog tenisa (stvaranje uslova za privlačenje većeg broja početnika i selekciju novih talenata).

🎾Pomoć profesionalnim klubovima u potrazi za resursima za razvoj potencijalnih vrhunskih sportista.

🎾Osnaživanje teniskih klubova i akademija iz Srbije u cilju privlačenja igrača iz drugih zemalja i učvršćivanje statusa i autoriteta Srbije na teniskoj mapi Balkana, Evrope i sveta.

Projekat će se sastojati od serije sportskih i edukativnih događaja, namenjenih stručnoj i široj publici. Prikazaćemo dug i težak put generacija tenisera tokom 100 godina, od Osnivačke skupštine Jugoslovenske teniske asocijacije, do trijumfalnog puta do vrha Novaka Đokovića i potencijalnih naslednika u novom veku.

Tokom projekta vodiće se računa i o promovisanju ideje odgovornog sporta – svestranog pristupa pitanjima ekologije u organizaciji takmičenja, borbe protiv nasilja i za fer-plej u sportu, podrške zdravom načinu života i ishrane.

Projekat “Novi vek srpskog tenisa” počinje serijom dečjih turnira za učesnike do 10 godina, koji će biti održani u regionalnim centrima – Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu. Organizatori turnira su Teniski savez Srbije i klubovi Crvena zvezda, Spartak, Akademija Tipsarević, Taž, Sloboda, Partizan, Elit i Centar Novak. Do 200 dece učestvovaće na svakom turniru.

Prvi turnir serije na programu je 13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda, tamo gde je Novak Đoković 2006. godine osvojio prvu profesionalnu titulu. Finalni turnir je predviđen za 23. i 24. septembar na terenima TA Novak u Beogradu. Planira se da serija dečjih turnira postane manifestacija koja će se održavati svake godine, širom Srbije i da će broj klubova i učesnika samo da raste.

Projekat “Novi vek” takođe predviđa organizovanje juniorskog turnira na kom će da učestvuju reprezentacije balkanskih zemalja. Takođe, u okviru klinike za trenere i stručnjake, biće pokrenuta tema “Kako iznedriti šampiona: Najbolje moderne prakse efikasnog međusobnog delovanja sportskih klubova, trenera i roditelja”.

Veliko finale projekta, biće humanitarni turnir dublova, u kome će učestvovati zvezde, kao i jubilarno gala veče sa izuzetnim teniserima.

“Naše teniserke i teniseri doneli su nam mnogo radosti u poslednje dve decenije. Osvojene su najvrednije titule u ovom sportu, a tenis je darovao srpskom sportu najboljeg sportistu u istoriji. Zbog toga je Teniski savez Srbije posvećen razvoju juniorskog tenisa. Program ulaganja u juniorski tenis iznedrio nam je sve današnje reprezentativke i reprezentativce. Svaki njihov osvojen poen na terenima širom sveta je i naša satisfakcija za sve što, uz svesrdnu pomoć države Srbije, radimo kako bismo im pomogli da tranzicija iz juniorskog u svet profesinalnog bude što bezbolnija. Na redu je novo poglavlje kroz projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Tek smo zakoračili u drugih 100 godina, a kroz rad sa najmlađima želimo da stvorimo bazu za uspešan, dugoročan period i zdrav razvoj dece. Zbog toga je i akcenat na turnirima najmlađih, na decu koja tek počinju da otkrivaju tenis kao igru. Oni su ta budućnost. Serija turnira za urast do 10 godina je prava prilika za rađanje novih šampiona”, poručio je predsednik UO TSS Mirko Petrović.

Teniski savez Srbije o Teniskom savezu Srbije

🎾Teniski savez Srbije je najveće profesionalno tenisko udruženje u zemlji koje broji 156 klubova i ukupno više od 2.300 igrača.

🎾Misija TSS-a je da doprinese stvaranju srpskih teniskih zvezda svetskog kalibra i povoljnih uslova za masovni razvoj tenisa u Srbiji. TSS teži da bude lider među sportskim savezima Srbije u stvaranju savremenog pristupa radu sa sportskom zajednicom, igračima, roditeljima igrača, trenerima i partnerima, prenoseći najbolju svetsku praksu u pripremi sportista i trenera.

🎾Glavni fokus TSS-a je razvoj juniorskog tenisa. U proteklih 16 godina, organizacija je uložila oko 4 miliona dolara u razvoj juniorskog sporta. Trećina igrača koji su uključeni u TSS su deca mlađa od 10 godina. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, Savez sprovodi poseban program za otkrivanje i selekciju talenata “Tenis u školama”. Svake godine, program uključuje 25 škola i više od 1.300 dece.

Raspored turnira Tenis 10:

13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda u Beogradu

20. i 21. maja na terenima TK Spartak u Subotici

10. i 11. juna na terenima TA Tipsarević u Beogradu

1.i 2. jula na terenima TA TAŽ u Nišu

22. i 23. jula na terenima TK Sloboda u Čačku

26. i 27. avgusta na terenima TK Partizan u Beogradu

2. i 3. septembra na terenima TA Elit u Novom Sadu

23. i 24. septembra na terenima TA Novak u Beogradu

Детаљније Pravilnici za TENIS 10 – 30.04.23. – Teniski savez Srbije


ОгласиPravilnik – CRVENI NIVO

Uzrast takmičara

Takmičenja na CRVENOM NIVOU je za igrače uzrasta od 6 do 8 godina (pravo nastupa imaju igrači koji u tekućoj kalendarskoj godini pune 8 godina). U timovima igraju zajedno dečaci i devojčice.
Igrači mogu nastupiti sa 5 godina uz saglasnost*
Saglasnost*: Takmičar koji želi da nastupi na starijem nivou mora uz pismenu saglasnost svog trenera/kluba da se obrati Odboru za razvoj tenisa koji će dati konačnu odluku.

Prijava na turnir
Prijava na turnire svih nivoa (crveni, narandžasti, zeleni) u okviru svih regiona u skladu sa TSS pravilnikom (utorak do ponoći), odjava (sreda do ponoći).
Svaki klub organizator ima pravo na 5 Wild Card (WC).
Igrači koji dobiju WC u obavezi su da na dan turnira, koordinatoru turnira, pokažu važeće lekarsko uverenje. U suprotnom neće moći nastupiti na turniru.
Teren, mreža i lopta
Teren je dimenzija 11 x 5,5 metara. Visina mreže je 80 cm. Igra se sa crvenom lopticom koja je 75% sporija od standardne žute loptice.
Sistem takmičenja
Na CRVENOM NIVOU je ekipno takmičenje. Igrači se žrebaju u timove i timovi se takmiče između sebe. . U timovima igraju zajedno dečaci i devojčice. Na crvenom nivo nema oficijalnog sudije, nego Klub organizator određuje osobu, po pravilu trenera koji vrši žreb. Žreb se obavlja na dan turnira u klubu koji organizuje takmičenje.
Žreb
Minimalan broj igrača na crvenom nivou je 8. U zavisnosti od broja igrača timovi se biraju u grupe na sledeći način:
8-15 igrača-igrači se biraju u dva tima, poludirigovanim žrebom. Voditi računa da igrači iz istog kluba budu u istom timu. Svi igrači iz tima A igraju protiv svih igrača iz tima B.
16-23 igrača-igrači se dele u 4 tima, po istom principu. Svi igrači tima A igraju protiv svih igrača iz tima B, a svi igrači iz tima C igraju protiv svih igrača iz tima D.
24-31 igrača-igrači se dele u 6 timova, po istom principu. Svi igrači tima A igraju protiv svih igrača iz tima B, a svi igrači iz tima C igraju protiv svih igrača iz tima D, svi igrači tima E igraju protiv svih igrača iz tima F.
32 i vise igrača-igrači se dele u 8 timova po istom principu. Svi igrači tima A igraju protiv svih igrača iz tima B, a svi igrači iz tima C igraju protiv svih igrača iz tima D, svi igrači tima E igraju protiv svih igrača iz tima F, svi igrači tima G igraju protiv svih igrača tima H.


Pravilnik – NARANDŽASTI NIVO

Uzrast takmičara

Takmičenje na narandžastom nivou je za igrače uzrasta od 8 do 10 godina (pravo nastupa ima igrač koji u tekućoj kalendarskoj godini puni 10 godina). Pravo nastupa imaju i igrači od 7 godina sa minimum dva odigrana turnira crvenog nivoa i uz saglasnost*
Saglasnost*: Takmičar koji želi da nastupi na starijem nivou mora uz pismenu saglasnost svog trenera/kluba da se obrati Odboru za razvoj tenisa koji će dati konačnu odluku.

Prijava
Prijava na turnire svih nivoa (crveni, narandžasti, zeleni) u okviru svih regiona je u skladu sa TSS pravilnikom (utorak do ponoći), odjava (sreda do ponoći).Svaki klub organizator ima pravo na 5 Wild Card (WC). Igrači mogu dobiti WC najkasnije do petka u 12h.
Teren, mreža i lopta
Teren je dimenzija 18 x 6,5 metara. Regularna visina mreže 91,4 cm. Igra se naradžastim lopticama koje su 50 % sporije standardne žute loptice.
Sistem takmičenja
Na NARADŽASTOM NIVOU je ekipno takmičenje. Igrači se žrebaju u timove i timovi se takmiče između sebe. Minimalan broj učesnika na narandžastom nivou je 6. Ukoliko nema dovoljno dečaka ili devojčica, u timovima igraju zajedno dečaci i devojčice.
Žreb
Žrebom se igrači dele u timove koji se nadmeću između sebe. Žreb timova je poludirigovan, vodi se računa da igrači iz istog kluba budu u istom timu. Ukoliko igraju zajedno dečaci i devojčice, takođe voditi računa da budu ravnomerno raspoređeni po timovima i grupama. Žreb se obavlja dan pre početka turnira. Žreb obavlja ovlaštena osoba u kancelariji regionalnih saveza.
Ako ima do 9 igrača, prave se dva tima, nakon čega svaki igrač iz tima A, igra sa svakim igračem iz tima B.
Ukoliko ima od 10 ili 11 igrača pravi se 5 timova, od kojih se prave Round Robin grupe.

10 igrača, 5 timova po 2 igrača:
Timovi: A, B, C, D, E
Tim A- A1, A2
Tim B- B1, B2
Tim C- C1, C2
Tim D- D1,D2
Tim E- E1, E2
ROUND ROBIN GRUPE:
Grupa 1: A1, B1, C1, D1 i E1
Grupa 2: A2, B2, C2, D2 i E2
11 igrača, 4 tima po 2 igrača i jedan tim od 3 igrača
Timovi: A, B, C, D, E
Tim A- A1, A2,A3
Tim B- B1, B2
Tim C- C1, C2
Tim D- D1,D2
Tim E- E1, E2
ROUND ROBIN GRUPE:
Grupa 1: A1, B1, C1, D1, E1 i A3
Grupa 2: A2, B2, C2, D2 i E2
U okviru Round Robin grupe igra svaki igrač sa svakim, osim igrača iz istog tima. Koordinator takmičenja mora voditi računa da svaki igrač ima minimum 3, a maksimum 5
mečeva.
Ukoliko na turniru ima 12 i više igrača, igrači se svrstavaju u timove, tako da tim može da broji minimum 3, a maksimum 5 igrača. Nakon pravljenja timova, igrači se dele u round robin grupe. U svaku grupu svrstava se po jedan igrač iz jednog tima. Primer: ukoliko ima 12 igrača, pravimo 4 tima od 3 igrača, iz svakog tima po jedan igrač pravi Round Robin grupe, tako da dobijamo 3 Round Robin grupe od po 4 igrača.
Round Robin grupa može imati i po dva igrača iz jednog tima, ukoliko poslednji članovi tima ne mogu napraviti RR grupu. Igrači iz istog tima ne igraju između sebe u okviru grupe. Svaki igrač mora imati minimum 3, a maksimum 5 mečeva.
Primer
Ukoliko na turniru ima 13 igrača, igrače delimo u tri tima od po 3 igrača i jedan tim od 4 igrača.
TIMOVI: A, B, C i D
Tim A- A1, A2, A3 i A4
Tim B- B1, B2, B3
Tim C- C1, C2 i C3
Tim D- D1,D2,D3
ROUND ROBIN GRUPE:
Grupa 1: A1, B1, C1, D1 i A4
Grupa 2: A2, B2, C2 i D2
Grupa 3: A3, B3, C3 i D3
Ukoliko dođe do situacije, da zbog izostanka nekog od prijavljenih igrača, jedna RR grupa ima 2 ili više takmičara od druge RR grupe, koordinator turnira ima diskreciono pravo da žrebom odredi koji igrač će iz brojnije grupe popuniti upražnjeno mesto u drugoj grupi.
Mečevi
U okviru grupa igrači igraju meč protiv svih igrača iz grupe (osim ako grupa ima 2 igrača iz istog tima koji ne igraju između sebe). Mečevi se igraju na jedan set do 4 osvojena gema. Pri rezultatu 4:4 igra se tie break set do 7. Koristi se pravilo bez prednosti, što znači da se pri rezultaut 40:40 igra zlatni poen, a reterner odlučuje na kojoj strani prima servis. U tie-breaku pri rezultatu 6:6 igra se zlatni poen. Svakom timu se sabiraju osvojeni gemovi koje je osvojio svaki igrač iz tima i dobije se ukupni zbir poena koje je jedan tim osvojio. Jedan gem vredi tri poena. Tim koji ima najbolji količnik osvojenih poena i odigranih mečeva je pobednički tim. U slučaju da imamo dva ili više timova sa istim količnikom, pobednik je tim koji ima bolju gem razliku osvojenih i izgubljenih gemova.
MVP i FAIR PLAY i nagrade

Na kraju turnira se bira i MVP turnira. To je igrač koji ima najbolji količnik osvojenih poena i odigranih mečeva. Ukoliko imamo 2 igrača sa istim količnikom oba igrača dobijaju nagradu predviđenu za MVP.
Pored titule MVP, na kraju turnira organizator turnira dodeljuje i nagradu za Fair Play igraču koji ponašanjem na turniru zaslužio tu nagradu. Igrači OBA tima dobijaju medalje diplome. MVP I FAIR PLAY igrači takođe dobijaju posebnu diplomu.
Vremetrajanje turnira i uslovi za početak mečeva

Takmičenje na narandžastom nivou traje jedan dan (vikend), sa težnjom da se svi turniri igraju isti dan (subota ili nedelja), a da uz odobrenje Obora za razvoj tenisa i regionalne takmičarske komisije taj dan može biti promenjen.
Mečevi ne mogu počinjati ujutro pre 9h, a poslednji meč ne bi smeo početi posle 18h, osim ako je to u interesu turnira, uz saglasnost roditelja/trenera oba igrača.
Sudija – koorddinatori na terenu

Svaki teren na narandžastom nivou mora ima sudiju/koordinatora, trenera kluba ili igrača starijeg od 14 godina, koji će pratiti meč i po potrebi regulisati/objašnjavati pravila.
Lista dostignuća
Lista dostignuća se pravi odvojeno za klubove i za igrače.
Poeni za učešće na turniru 30. Svaki osvojeni gem na turniru donosi svakom igraču/klubu po 3 poena za listu dostignuća.
Rangiranje klubova
Način rangiranja klubova se nalazi u PRAVILNIKU O RANGIRANJU KLUBOVA 10S.
Napomena
Ukoliko klub organizator ima bilo kakvu nedoumicu u tumačenju pravilnika, kao i bilo kakvu dilemu oko formiranja grupa i timova, molimo Vas da pozovete regionalnog koordinatora, koji će Vam uvek biti na raspolaganju, oko konsultacija.
Pravilnik za takmičenja na narandžastom nivou je u skladu sa pravilnikom TSS-a o svim takmičenjima, tako da sve odredbe koje su navedene u opštem pravilniku biće primenjivane i na ovom nivou.


Pravilnik – ZELENI NIVO

Uzrast takmičara

Takmičenje na zelenom nivou je za igrače od 9 do 11 godina ili za igrače od 8 godina sa minimum dva odigrana turnira narandžastog nivoa i uz saglasnost. Saglasnost: Takmičar koji želi da nastupi na starijem nivou mora uz pismenu saglasnost svog trenera/kluba da se obrati Odboru za razvoj tenisa koji će dati konačnu odluku.
Takmičar koji u kalendarskoj godini puni 11 godina ima pravo nastupa pod uslovom da u toj ili prethodnoj takmičarskoj godini nije imao minimum 2 druga mesta ili jedno prvo mesto na turnirima zelenog nivoa.
Igrač koji u kalendarskoj godini puni 11 godina, može nastupati na zelenom nivou samo ako mu je prva takmičarska legitimacija TSS-a izdata najranije u takmičarskoj godini kada je punio 10 godina.
Igrač koji ima 11 godina, a ima rang na bilo kojoj rang listi TSS (12,14,16) ne može nastupati na zelenom nivou.

Prijava
Prijava na turnire svih nivoa (crveni, narandžasti, zeleni) u okviru svih regiona je u skladu sa TSS pravilnikom (utorak do ponoći), odjava (sreda do ponoći). Svaki klub organizator ima pravo na 4 Wild Card (WC). Igrači mogu dobiti WC najkasnije do petka u 12h.
Teren, mreža i lopta
Mečevi na zelenom nivou igraju se na terenu standardne veličine i koriste se zelene loptice koje su 25% sporije od standardne loptice.
Sistem takmičenja
Sistem takmičenja je individualan. Na turnirima igrači igraju pojedinačno za sebe. Dečaci I devojčice igraju odvojeno.
Turniri se igraju po sistemu takmičenja Serbian Grand Prix.
Turnir se održava po svim pravilima Serbian Grand Prixa, koja se nalaze u Pravilniku TSS-a. Jedina razlika se odnosi na paraf o pravu učestvovanja na turnirima. Na zelenom nivou, pravo učestvovanja imaju SVI takmičari bez obzira na poziciju na Listi dostignuća.

Bodovanje
Bodovanje je po pravilniku Serbian Grand Prix.
Igraču koji samoinicijativno napusti turnir pre odigravanja svih predviđenih mečeva, neće biti bodovan ni jedan odigrani meč na tom turniru.
Igraču čiji protivnik samoinicijativno napusti turnir, meč će mu biti bodovan kao da ga je dobio maksimalnim rezultatom.
Žreb
Žreb se radi dan pre prvog dana turnira.
Žreb radi licencirani sudija ili koordinator takmičenja.
Turnire na zelenom nivou sudi licencirani sudija.
Mečevi
Mečevi se igraju na dva dobijena seta do 4 osvojena gema. Pri rezultatu 40:40 koristiti pravilo bez prednosti (no add system). Reterner odlučuje u koju stranu prima servis. Pri rezultatu 4:4 igra se tie break do 7. U tie break-u pri rezultaut 6:6 igra se zlatni poen. Treći set se igra kao super tie-break do 10 poena. Pri rezultatu 9:9 igra se zlatni poen. Takmičenje na narandžastom nivou traje jedan dan (vikend), sa težnjom da se svi turniri igraju isti dan (subota ili nedelja), a da uz odobrenje Obora za razvoj tenisa i regionalne takmičarske komisije taj dan može biti promenjen.

Vremetrajanje turnira i uslovi za početak mečeva
Mečevi ne mogu počinjati ujutro pre 9h, a poslednji meč ne bi smeo početi posle 20h, osim ako je to u interesu turnira, uz saglasnost roditelja/trenera oba igrača.
Turnir na zelenom nivou traje maksimalno 2 dana.

Nagrade
Organizator turnira obezbeđuje nagrade, pehare za prva mesta, medalje za druga mesta. Poželjno je da svi učesnici dobiju diplome.
Rangiranje klubova
Način rangiranja klubova se nalazi u PRAVILNIKU O RANGIRANJU KLUBOVA 10S.
Napomena
Ukoliko klub organizator ima bilo kakvu nedoumicu u tumačenju pravilnika, kao i prilikom pravljenja žreba, molimo Vas da pozovete regionalnog koordinatora, koji će Vam uvek biti na raspolaganju, oko konsultacija.
Pravilnik za takmičenja na zelenom nivou je u skladu sa pravilnikom TSS-a o svim takmičenjima, tako da sve odredbe koje su navedene u opštem pravilniku biće primenjivane i na ovom nivou.


I pre nego što krenete put tenis 10 želimo da vas potsetimo da

Tenis je jedna sasvim obična dečija igra sa loptom. Ne zaboravite to nikada!!! Ne zaboravite, ni kada se umislite da ste vi i vaše dete posebni, ni kada se ambicirate, ni kada se preko mere ambicirate, ni kada tenis svog deteta vidite kao lični biznis projekat, ni kada mislite da trošite svoje vreme, energiju i novac (a zauzvrat ne dobijate dovoljno)… Ne dozvolite sebi da „poludite“ ni u jednom jedinom trenutku. Jer sve to boli, ostavlja trag i stvara veliki teret. Sa teretom niko, ama baš niko ne može normalno da igra, a kamo li da da sve od sebe.

Volite svoje male igrače!!!

Zagrlite svoje male igrače, jer zagrljaj ima lekovitu moć!!!

Da ne budemo nemi na to što se dešava. Reakcija i sankcija za roditelje koje ne mogu da kontrolišu svoje frustracije, nemir i bes na teniskim terenima.

U jednom trenutku biće kasno…


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *