Spisok na potencijalni reprezentativci na Severna Makedonija do 12, 14, 16 i 18 godini – Skopje, 29.01.24.

Do klubovite členki na Teniskata federacija na Severna Makedonija prosleden e dopis od juniorskiot kapiten Kruno Despotovski vo koj se definirani potencijalnite reprezentativci pred se za Razvojniot kamp do 12 godini vo Antalija, Razvojniot šampionat do 14 godini vo Antalija kako i Evropskite individualni šampionati do 14, 16 i 18 godini. Definirani se obvrskite, pravila na učestvo i načinot nakoj kje bide napraven izborot na reprezentativcite. Dopisot vi go prosleduvame vo celost i se nadevame deka vo stavkata „eventualni ostanati nastapi“ kje bidat barem definirani nastapite na našata zemja na Summer Cup vo site kategorii, so ogled deka Winter Cup turnirite se vekje vo tek.


Dopis od juniorskiot kapiten za potencijalni reprezentativci

Потенцијални репрезентативци на Македонија за 2024 за учество на Развојниот камп и шампионат до 12 години во Анталија, Развојниот шампионат до 14 години во Анталија, Европските индивидуални шампионати до 14, 16 и 18 години. Евентуални останати настапи кои ќе бидат дополнително објавени.


12 години момчиња

 1. Василиј Закоски (ТК Југ)
 2. Андреј Темов (ТК MTП)
 3. Тан Ќазим (ТК Југ)
 4. Максим Дојчинов (ТК Поинтер)
 5. Дамјан Стефанов (ТК Поинтер)
  12 години девојчиња
 6. Деа Крстевска (ТК Битола)
 7. Маја Џајкоска (ТК Адвантико)
 8. Ведрана Таневска (ТК Адвантико)
  14 години момчиња
 9. Марко Алексовски (ТК Југ)
 10. Александар Грујиќ (ТК НЕТ)
 11. Иван Трпковски (ТК Чери)
 12. Даријан Пановски (ТК МТП)
 13. Марин Стефановски (ТК ИТЦМ)
 14. Алексеј Стојановски (ТК Тумба)
  14 години девојчиња
 15. Сара Митевска (ТК Југ)
 16. Анастасија Арсовска (ТК Југ)
 17. Лина Николовска (ТК Југ)
 18. Надица Блажевска (ТК Црна Река)
 19. Ивана Божиновска (ТК Југ)
  16 години момчиња
 20. Кристијан Јанев (ТК Југ)
 21. Максим Треневски (ТК Југ)
 22. Грегор Стојнев (ТК МТП)
 23. Стефан Новковски (Чери)
 24. Ерион Незири (ТК Фан тенис)
 25. Филип Митевски (ТК Мондано)
 26. Горјан Вукичевиќ (ТК југ)
 27. Матеј Попов (ТК МТП)
 28. Максимилијан Алексовски (ТК Поинтер)
  16 години девојчиња
 29. Ива Василевска (ТК МТП)
 30. Миа Спировска (ТК Југ)
 31. Ирина Пиштолова (ТК Југ)
 32. Ива Кецкарова (ТК Охрид) – предлог на јуниорски капитен
 33. Љубица Андоновска (ТК Југ)- предлог на јуниорски капитен
  18 години момчиња
 34. Амар Хусеиновиќ (ТК МТП)
 35. Филип Стојановски (ТК Југ)
 36. Александар Трифуновски (ТК Југ)
  18 Години девојчиња
 37. Јана Божиновска (ТК Југ)
 38. Катја Ивановска (ТК МТП)
 39. Ана Митевска (ТК Југ)
 40. Мина Петреска (ТК Охрид)
 41. Теона Андова (ТК Југ)
 42. Ана Стојановска (ТК Охрид)
 43. Зара Зафировска (ТК Топ Тим)
 44. Ивана Милкова (ТK Мондано)
  Напомена: Одредени репрезентативци кои ги исполнуваат условите можат да бидат репрезентативци во повеќе од една категорија согласно правилата на ИТФ и Теннис Еуропа. Оваа листа во текот на годината може да биде променета со нови тенисери. Потенцијалните репрезентативци НЕ се наредени според ранг листа.
  Потенцијалните Репрезентативци имаат обврска:
 • Поради соодветно следење на развојот на тенисерите, клубовите и тенисерите потребно е да
  достават програма за работа која е во прилог најдоцна до 20.02.2024 година на ontact@tfsm.mk
  ,
  како и план за играње на меѓународни и домашни турнири. Во истата мора да има минимум 7
  Tennis Europe турнири до 12 год вклучувајќи ги и Tennis Europe турнирите до 12 години во
  Македонија. Другите категории треба да имаат во својата програма план за одигрување на
  минимум 10 Тennis Europe турнири или 10 ITF турнири вклучувајќи ги Tennis Europe и ITF турнирите во Македонија во зависност во која категорија се тенисерите (европските првенства и развојниот шампионат и камп се посебен дел од планот и не спаѓаат во оваа бројка).
 • Сите извештаји кои ќе бидат напишани од репрезентативните тренери што ќе ги добие јуниорскиот капитен по завршување на репрезентативните настапи или кампови ќе бидат проследени до нивните лични тренери со забелешки за репрезентативецот.
 • На репрезентативните патувања нема да бидат дозволени приватни аранжмани, тенисерите
  исклучиво ќе патуваат со тренери номинирани од федерацијата. На репрезентативните патувања
  не е дозволено присуство на родители, роднини, пријатели, приватни тренери и останати лица кои не се дел од официјалниот тим.
 • Избор за WC за одредени ИТФ турнири ќе биде тесно поврзан со резултатите на потенцијалните
  репрезентативци и тренинг програмата која е остварена во тековната година и поднесена до јуниорскиот капитен.
 • Јуниорскиот комитет во 2024 планира да организира повеќе тренинг кампови пред сите
  официјални настапи, дополнителни тренинг кампови за кои ќе биде одлучено во подоцнежна
  фаза.
 • Изборот на репрезентативци за настап на горе наведените репрезентативни настапи ќе се врши на следниот начин: Согласно одлуката за избор на репрезентативци, и доставената програма од страна на тренерот/клубот и колку е таа остварена
  Јуниорски капитен,
  Круно Деспотовски
  Скопје, 29.01.2024

Ona što prvo „pagja vo oči“ e deka brojot na potencijalni reprezentativci ne e ednakov za site kategorii i koga vekje se definira poširok spisok vo nekoi kategorii, logično bi bilo da e toa definirano i za site.


Детаљније Spisok na potencijalni reprezentativci na Severna Makedonija do 12, 14, 16 i 18 godini – Skopje, 29.01.24.


ОгласиVi ja dostavuvame vo celost i informacijata za reprezentativniot nastap vo Antalija.

Почитувани,
Во програмата на јуниорскиот комитет е развојниот тренинг камп и шампионат до 12 години и развојниот шампионат до 14 години кои секоја година се организира во март во Анталија, Турција. Оваа година овие два настани се организираат од 3-14 Март 2024. Ние како држава ќе учествуваме на истите со дозволената бројка 2 момчиња и 2 девојчиња до 14 години и 1 момче и 1 девојче до 12 години. Изборот на репрезентативци за Развојниот шампионат за јуниори и јуниорки до 14 години ќе се прави по следните критериуми:

 • пласманот на Теннис Еуропе ранг листата до 150-то место
 • пласманот на ранг листа на ТФСМ
  Ќе се земат предвид ранг-листите до 14 години заклучно 6.02.2024.
  За тенисерите кои ќе учествуваат на Развојниот камп и шампионат до 12 години изборот се
  врши со одлука на јуниорскиот комитет.
  Пред поаѓањето за Анталија репрезентацијата ќе одржи тренинг камп.
  Целосната програма на јуниорскиот комитет ќе биде објавена во наредниот период.
  Со почит,
  Круно Деспотовски
  Јуниорски капитен

Скопје, 29.01.2024


Formularot za godišniot plan na treninzi i turniri koj treba da go popolnat site potencijalni reprezentativci pobarajte go od svoite klubovi.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *