Тренинзи снаге код малих спортиста

 

Др Џон А. Бергфелд
Клиника за спортско здравље у Кливленду
Главни тимски доктор професионалних екипа Кливленд Браунс (амерички фудбал – NFL) и Кливленд Кавалирс (кошарка – NBA)

 

Спортисти теже да постигну што је могуће боље резултате. Као тренери, родитељи и лекари, морамо да будемо у могућности да их водимо тако да могу да остваре своје циљеве а да се притом не повреде. Један од начина за спречавање повреда јесте да спортиста ради на повећању снаге и гипкости мишића кроз програм тренинга снаге.

 

Детаљније Тренинзи снаге код малих спортиста

 

Код сваког малог спортисте, увек се јави питање: који је узраст најпогоднији за дете да почне са тренингом снаге?

Пре него што одговоримо на ово питање, хајде да дефинишемо шта је то тренинг снаге: он се односи на метод кондиционог тренинга који има за циљ да подигне способност појединца да примени или издржи силу. Циљ није да се види које дете је најјаче, већ да се побољша снага мишићно-скелетног система. Тренинг снаге може да подразумева коришћење тегова, или може да се састоји од склекова, трбушњака и чучњева без тегова.

Упркос раније увреженом мишљењу да је тренинг снаге небезбедан и неефикасан за децу, здравствене организације као што су Амерички колеџ за спортску медицину, Америчка академија за педијатрију и Национална асоцијација за снагу и кондицију сада „подржавају учествовање деце у правилно осмишљеним програмима тренинга снаге под надзором компетентних лица“.

Стручњаци су установили да програми тренинга снаге могу да буду безбедни, ефикасни, као и да могу да допринесу спречавању одређених спортских повреда код малих спортиста. Недавна открића указују на то да тренинг снаге током детињства и периода адолесценције може да ојача кости, што је корист која важи за цео живот.

 

 

Што се тиче узраста у којем би дете требало да почне са таквим програмом, ево чему нас учи искуство: ако су 7-годишња или 8-годишња деца већ спремна да учествују у организованим спортовима или активностима као што су дечје лиге или гимнастика, онда су спремна и за неку врсту програма тренинга снаге. Што се тиче деце која почињу са дизањем терета, потребно је обратити пажњу на њихово опште стање кондиције и на правилне технике вежбања. Одрасли који припремају програме тренинга треба да обезбеде стимулативно окружење које помаже деци да развију здравији стил живота.

Пре него што почну са тренинзима, деца би требало да имају здраву, уравнотежену исхрану, како би се обезбедило да уносе довољно угљених хидрата, протеина и дијететских масти да би имали довољно енергије за вежбање. То је такође део стварања имиџа здравог живота који ће спортистима бити од користи када одрасту.

 

Debeo

 

Када деци показујете правилне технике за тренинг снаге, имајте на уму да деца најбоље уче када сама нешто раде. Покажите детету правилну технику, а затим га пажљиво надгледајте да бисте се уверили да је разумело како треба да ради. Склекови и трбушњаци су одлични за почетнике, али како буду напредовали, мали спортисти ће можда пожелети да се окушају са справама или теговима како би појачали свој тренинг и како им понављање истих вежби не би досадило. То је у реду све док је ту неко од одраслих ко ће им показати правилне технике дизања терета и ко ће пратити њихов напредак.

 

Porodica vezba

 

Пре сваког тренинга обавезно је загревање и истезање. Будући да су деца подложнија топлотном удару него одрасли, треба им саветовати да током вежби пију доста воде. За почетни програм, крените са једном групом од 6-8 различитих вежби са 10-15 понављања, при чему те вежбе треба да се фокусирају на главне мишићне групе горњег и доњег дела тела. Почните са малим тежинама и великим бројем понављања, а како се снага малих спортиста буде повећавала, постепено повећавајте тежине и смањујте број понављања.

Углавном су довољна два до три тренинга недељно (али не дан за даном). Упамтите, тренинг снаге треба да буде само један део укупног програма тренинга.

 

 

Ако научите мале спортисте свим предностима здравог живота и стицања снаге, то ће им пружити добру основу на којој ће градити свој живот кад порасту.

Адаптирано из чланка проф. др. Ејверија Д. Фајгенбаума, ванредног професора Физиологије вежбања на Катедри за људске карактеристике и фитнес на Универзитету Масачусетс у Бостону.

 

БЕЗБЕДНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ
У програм тренинга снаге за мале спортисте треба укључити следеће смернице:
1. Поставите деци реалистична очекивања.
2. Учите их позитивним животним навикама.
3. Пажљиво надгледајте њихову технику вежбања.
4. Дајте им исправне инструкције и програм за вежбање горњег и доњег дела тела.
5. Дајте им исправне инструкције и програм за вежбање једне и више мишићних група истовремено.
6. Повећање обима и интензитета тренинга треба да буде постепено, обично за по 0,5 – 1 кг.
7. Систематски одржавајте разноврсност програма тренинга снаге.
8. Охрабрите их да учествују у разним спортовима и активностима.

 

Извор: http://www.infosports.com/clvclinic/strengthtrainingforyoung.htm

 

Шта ви мислите, када треба почети са тренинзима снаге, и како ти тренинзи треба да изгледају, реците у теми Тренинзи снаге – када и како? на нашем форуму

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *