Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Унапреди своју игру док унапређујеш разговор са самим собом

Разговор који играчи воде сами са собом на тренинзима, пре, током и после меча, између тренинга, али и свакодневно је заиста битан и може утицати на ниво самопоуздања, концентрацију и мотивацију, а све то скупа и на целокупни исход самог меча.

„Он је током меча много негативан и нервозан,“ је честа реченица тренера и родитеља. „Када нервоза крене, он се потпуно погуби и више не игра, „падне“ и веома често се до краја меча не извуче из тог стања!“

За све то је одговоран разговор који играч води сам са собом. Након негативног саморазговора следи немогућност држања емоција под контролом, но то је већ тема неког другог блога.


Детаљније Унапреди своју игру док унапређујеш разговор са самим собом

Који су све могући разлози почетка негативности и нервозе? Она је често видљива и пре почетка меча. Играчи сами себи стављају притисак, јер су усмерени на победу или пораз, односно на резултат. „Само да не изгубим“, „Ово морам да добијем“, „Шта ће бити уколико изгубим?!“. Такође и родитељи, понекад и тренери, знају наметнути тај притисак у смислу „Прошли пут си га лако добио и сад ћеш то лако завршити“. Тај коментар заиста отежава играчу да буде фокусиран на игру. ПРИТИСАК ПАРАЛИЗУЈЕ! Ако сте родитељ и читате ово, будите подршка свом детету без обзира колико година има. Ако сте тренер, осим подршке пребаците играчев фокус са резултата на игру кроз задатке које треба обавити током меча, као и кроз постављање плана игре. Врло ми је јасно да сви желе да победе, али фокус на победу ствара притисак. Победа/пораз су ствари које се не могу контролисати. Игра се може контролисати и добром игром се постиже резултат. Фокус на ствари које се не могу контролисати ствара притисак, а притисак шта ради? Парализује! Парализује и ум, и мишиће, самим тим и ударце, и ви пре самог почетка меча имате играча који је избезумљен, уплашен, стегнут. Такав улази на терен и у добром случају потребно му је пар гемова да се сабере и заиста почне да игра. У другом случају, он не може да контролише ни себе, ни своје ударце, нити своју игру. Због свега тога ментална припрема пред меч је веома важна, али и разговор који играчи пред меч воде са тренерима и родитељима. Зато будите опрезни!


Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Током меча, најчешће након две узастопне грешке, на играчима су видљиви знаци нервозе. Или након промашеног зицера, као и након неких других ствари које опет нису под контролом самог играча, попут погрешне судијске одлуке, понашања противника, неца, лоптице која је криво одскочила када падне на линију, и слично. Свака од наведених ствари може негативно утицати на играча уколико није научио да контролише себе и свој унутрашњи монолог. Након грешака креће критиковање самог себе, критиковање своје игре или удараца, самоосуђивање. „Па шта то радиш?!“, „Зашто си то погрешио?!“, „Не знаш да играш тај форхенд!“, „Ти ниси за ово кад овако глупу лоптицу промашиш“Што дуже остаје у том негативном разговору, почињу да се испољавају и лоше емоције, и ни на њих више не може утицати и не може их контролисати. Следећи корак је стегнутост мишића и ви на терену имате играча који се „распада“. После неког времена следи пад самопоуздања, невољност и жеља да се меч што пре заврши и да играч „побегне са терена“. Оно што га очекује након тога у великом броју случајева јесте критиковање од стране родитеља и давање савета попут „Мораш бити смирен“ или „Мораш да се исконтролишеш“ или „Дигни своје самопоуздање!“ Све би они то волели да могу да ураде, али не знају како.


Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Укратко сам објаснила могуће процесе и врло честе случајеве дешавања на мечевима, и оно што у наставку следи јесте пар решења.

Пошто процес започиње негативним разговором, добићете две смернице како себи можете помоћи. Прва ствар коју треба урадити је научити управљати својим мислима. Једноставно звучи, али у пракси није баш тако лако.

Управљање мислима састоји се из три корака.

1. Бити свестан својих мисли. Многи играчи ни не знају да воде негативан разговор сами са собом. Зато почните да слушате сами себе. Хватајте себе када почнете да критикујете себе, своје ударце или своју игру.

2. Други корак подразумева да те мисли зауставите. Можете користити неке кратке речи попут „СТОП“ или „СТАНИ“.

3. Преокрените их у позитивне.

Мисли управљају нама, нашим осећањима, узрочник су брига, стреса. Зато је основни задатак сваког играча да он научи да управља њима, како оне не би управљале њиме.

Постоји много начина и техника спровођења овога у дело и захтева заиста вишемесечни напор и труд, а ја ћу вам сада дати једноставан начин за то. Управљање својим мислима је тренинг, и као и све менталне вештине и ове започињете да радите на тениским тренинзима. Узмите одређен број спајалица, нпр. 20, и ставите их у леви џеп доњег дела тренерке. Сваки пут када у себи или наглас кажете неку негативну реченицу или урадите неку исхитрену лошу реакцију, пребаците једну спајалицу из левог џепа у десни. На крају тренинга избројите спајалице и понављајте ово свакога дана, сваког тренинга, све док број спајалица у континуитету не буде мањи од 1-2. До тада ћете већ бити свесни својих мисли и моћи да примењујете и наредна два корака управљања њима.

Није увек и под свим условима и околностима једноставно савладати своје негативне мисли, али је веома важно да их што пре зауставите, јер што дуже траје негативан разговор који водите сами са собом, то се повећава могућност доласка до испољавања негативних емоција, након тога до пада концентрације, убрзо затим и мотивације, и меч је за вас завршен пре самога краја. Постоје многи начини како да научите да управљате својим мислима, као и технике држања емоција под контролом, а све је то део менталних тренинга.

Било да сте играч, родитељ или тренер и пронашли сте се у неким деловима овог блога, значи да треба да радите на себи и развијате се као личност како бисте помогли и свом играчу и његовом развоју.

Ментална припрема тенисера је неопходна и треба да буде саставни тренажни део сваког играча. Уколико играч не влада својим мислима и емоцијама, не може научену технику и тактику ни спровести у дело.


Зато закажите свој први-уводни разговор одмах! Он је потпуно бесплатан!

Сви ментални тренинзи се одржавају онлајн, преко апликације која има могућност коришћења камере!

+ 381 63 8 654 597 (Mob, Viber, Whats App…)


Више о тениским менталним тренинзима можете прочитати овде


Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Љубица Јовановић, ментални тренер тенисера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *