Recesija u dečjem sportu, Virus korona mogao bi izazvati recesiju u dečjem sportu, dečji sport i koronavirus

Вирус корона могао би изазвати рецесију у дечјем спорту

Написала Рејчел Бахман

Ажурирано 7. априла 2020.

Почетком 2016. године Томас Бах је путовао у Силицијумску долину да би замолио Фејсбук, Твитер и Гугл за препоруку. Бах, председник Међународног олимпијског комитета, пожелео је да сазна на који начин би Олимпијске видео-игре, вредне више милијарди долара и много година врло гледани ТВ пренос, могле да постигну већу гледаност код младих.

Међутим, Бах је обавестио те компаније и да их сматра ривалима. Пошто деца проводе много времена у дигиталним активностима које су им прерасле у навику, он је негодовао што проводе мање времена учествујући у спортским активностима — а још мање њих ће постати олимпијци.

„Што је мање подножје пирамиде, она је слабија на врху,“ изјавио је Бах у интервјуу Вол Стрит Џорналу 2018. године.

Бахов страх од телесне неактивности постаје све оправданији пред нашим очима. Десетине милиона омладинаца је приковано за кауче због наредбе да остану у кући, ради обуздавања пандемије вируса корона. Базени су затворени, кошаркашки обручи су склоњени са јавних терена, сезона на колеџима је одложена или отказана.


Детаљније Вирус корона могао би изазвати рецесију у дечјем спорту

Организатори се надају да ће се прекид у спортским активностима деце завршити за неколико недеља или месеци. Међутим, уз 10 милиона људи који су се пријавили за бенефиције за незапослене током марта (10. априла их је већ било 17 милиона, прим. прев.), изненадни монетарни удар услед вируса корона могао би за многе тинејџере да представља дугорочну препреку за бављење спортом. Већ постоје назнаке да почиње да се осипа финансирање неких будућих олимпијаца, јер надлежна тела реагују на одлагање видео-игара Токио 2020.

„Краткорочни утицај изгледа да ће бити драматичан,“ изјавио је Дејв Дупонт, извршни директор и кооснивач компаније TeamSnap, која креира софтвер који користи готово 23 милиона људи ради координације акција, углавном у дечјем спорту. „Многе организације неће преживети. Обично у оваквим ситуацијама не буде много рунди.“

TeamSnap је утврдио пад од 80% у коришћењу његове апликације, изјавио је Дупонт, и недавно је био принуђен да пошаље на принудни однор половину од око 100 радника.

Председник Трамп је у суботњем твиту позвао чланове Мале лиге да „остану ту!“ и наставио је: „Пребродићемо ово заједно, и вероватно ћемо се поново бавити спортом и пре него што очекујете.“ Међутим, Глобална Мала лига (Little League Worldwide) је суспендовала своје активности најраније до 11. маја, и није пружила много наговештаја да ће њених 2 милиона играча бејзбола и софтбола убрзо почети да тренира.

Председник и извршни директор Мале лиге Стив Кинер изјавио је да је оптимиста и да верује да ће очеви и мајке наћи начин да превладају све теже економске услове и да своју децу што раније врате спортским активностима.

„Пошто сам и сам отац, знам да ћете имати потешкоће са својом децом, у жељи да им поново обезбедите задовољство бављења спортом,“ он је изјавио.

Међутим, глобална рецесија од 2007. до 2009. године наговештава да би штета могла бити дугорочна.

Удео омладине која обично узима учешћа у групним спортским активностима у САД пао је са готово 45% у 2008. години на 38% у 2014. години, према подацима Sports & Fitness Industry Association. Чак и до 2018. године, када је економска ситуација побољшана, удео младих који учествују у спортским активностима није се повећао.

И мада се Мала лига залаже за то да се деци не ускраћује право на учешће у спортским активностима услед немогућности плаћања, изненадни пад који је уследио после једномесечне пандемије је у супротности са свиме што му је претходило.

У Хантингтону (Њујорк) је један родитељ чије дете се такмичи у Tri-Village Малој лиги затражио повраћај 175 долара након што је послан на принудни одмор, изјавио је волонтер те лиге Роџер Снајдер.

„Мајка ми се обратила и изјавила да они то заправо не желе. Нико од нас не ради,“ пренео је Снајдер њене речи.

Многе лиге се за функционисање у великој мери ослањају на чланарине, а регистрације су у међувремену престале. Лин Берлинг-Мануел, која координира рад 30.000 рагби тренера, процењује да је, с обзиром да није дозвољено поново покренути тренинге, дошло до пада продаје рагби и голферске опреме од чак 25-30% у САД.

„То смањење је у првом реду узроковано временским аспектом,“ изјавила је Берлинг-Мануел, извршни директор United Soccer Coaches.

У претходним годинама је све већа цена учешћа у дечјим спортским активностима, заједно са скупим групним путовањима, створила све већу поделу. Мање од 22% младих из породица са најнижим примањима редовно се бавило спортским активностима у 2018. години. Отприлике дупло је већи удео, 43%, младих из породица чији приходи су били 100.000 $ или више, према анкети Aspen Institute’s Project Play.

„Ова криза може изазвати још много већу поделу,“ изјавио је Дупонт из TeamSnap-а.

Извор:

https://www.wsj.com/articles/coronavirus-could-cause-youth-sports-recession-11586260815

http://apkmetro.com/coronavirus-could-cause-youth-sports-recession/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *