Zadužen da bude sve kako je zamišljeno – Generalni sekretar Teniskog saveza Beograda

Pretstavljamo vam ljude koje neumorno rade godinama u svetu tenisa. Ljude koje ne viđamo često na teniskim terenima i turnirima i koji bez teniskog reketa u rukama čine velike stvari za našu igru i za sve nas u tenisu – Generalni sekretar teniskog saveza Beograda – Nemanja Darvišević

Nemanja Dervišević
Детаљније Zadužen da bude sve kako je zamišljeno – Generalni sekretar Teniskog saveza Beograda

Огласи


Nemanja o Nemanji

„… rođen 1981. U tenisu sam od 1993. Razlog zašto sam u tenisu je moj otac, Sead Dervišević koji je te godine dobio dobru ponudu da vodi jedan teniski klub, koji se zvao AS. Iz tog kluba su potekli Janko Tipsarević i Ana Ivanović. Klub je radio dobro, imao je vrhunske šampione, državne prvake. Između ostalog sam i ja sam počeo da treniram sa 12 godina. To je bilo kasno za ozbiljniji takmičarski tenis, ali stekao sam veštine, naučio i forhend i bekhend i sve ostale teniske elemente. Pošto sam kasno krenuo, onda sam jako mali broj turnira i odigrao. Inače volim tenis i dan danas ga igram. Rekreativno, igram teniske lige po Beogradu. Igram čak i ekipno prvenstvo  +35 za jedan beogradski klub. Tenis mi nikako nije došao preko glave, u međuvremenu postao sam otac dvoje dece. I to me malo sprečava da više igram…“

Hoće tvoja deca da igraju tenis? – pitali smo Nemanju.

To ćemo videti to zavisi od njih, ali ću ih sigurno uvesti u ovu našu lepu priču – bio je Nemanjin odgovor.Počeci rada u Teniskom savezu Beograda

Fotografija iz magazina Tenis info

U TSB sam od septembra 2001 godine. Došao sam da radim na poziciji sekretara, u početku je to bio mnogo manji obim posla, jer nije postojala zimska sezona. Postojala je samo letnja sezona koja je počinjala od trenutka kada se skinu baloni, a to je negde bilo od 15. aprila, pa sve do početka oktobra. Samo u tom periodu smo imali turnire i to smo imali do 10, 12,14,16 i po koji turnir do 18. Nije bilo seniorskih turnira. Još od početka sam jedini zaposlen u savezu. I do sada sam jedini zaposlen, ali u međuvremenu smo povećali broj turnira. Recimo samo prošle godine smo imali negde oko 320 turnrira. Prošao sam tranziciju od početka gde smo imali 500 registrovanih takmičara do 2008 -2009 gde smo imali rekordnih 3000, mnogo dece na našim turnirima. U to vreme su žrebovi do 12 godina bili na 128 i dečaka i devojčica…. I od 2009 je počeo pad. Nažalost drastičan pad.

Tenis Info magazin koji je u jednom periodu bio zamena za sajt


2009 je godina neophodnih promena u organizaciji…

2009 smo uveli i zimsku sezonu i od tada do danas postoji zimska sezona gde ima baš mnogo turnira. Moje mišljenje je da ne treba ni preterivati sa turnirima pogotovo u januaru kada su državna prvenstva desi se da je sezona raspusta. Tada jako mali broj dece se priavi na turnir…

Do 2009 je šro se tiče prijava, upis bio na licu mesta, tada se menja sistem prijave, prijave su išle putem mejla. Ranije napravimo status I žreb. I to je super za decu koja dolaze iz drugih gradova, ne moraju da dođu u 9 na prijavu, a da igraju 5. meč I onda ceo dan čekaju da bi igrali.


O trenutnom stanju i organizaciji turnira …

Trenutno TSB ima otprilike 1000 registrovanih takmičara. Pravo trenutno stanje se i ne gleda preko broju registovanih takmičara, već se to najbolje vidi preko broja dece koja učestvuju na turnire. Isto broj registrovanih takmičara do 10 godina (zeleni nivo), je dobar pokazatelj jer će ta deca nastaviti da igrau i do 12, 14…

TSB organizuje turnire do 10, 12, 14, 16, 18 i seniore. Organizuje B prvenstvo, to je regionalno prvesntvo. To je najjači turnir, kao i druga kategoriju i treća tj. Srb Grand Pri. Ranije kada je bilo mnogo više dece TSB je organizovao i turnire 4. kategorije. Treća je na primer bila na 64, dok je za decu koja nisu upala u ovih 64, bio organizovan poseban tunrir koji je bio 4te kategorije. I onda se dešavalo da u 4. Kategoriji bude i po 128 dece na žrebu.


Švajcarac – format turnira koji osvaja sve

Novi sistem „švajcarac“, svi hvale dobar je za takmičare jer igraju više mečeva, dobar je za klubove jer traje samo dva dana. Dobar je za sudije jer em je bolje plaćen em mogu da stignu na posao ponedeljkom ili šta ko radi početkom nedelje. Jedini je „problem“ za TSB, zato što se daju duplo više loptica nego na drugim kategorijama. Naravno da tu nailazimo na neke probleme, takmičar koji izgubi ili pobedi prvog dana, neće da se pojavi drugi dan. Drugi je problem gde se takmičar uopšte ne pojavi na turnir. Onda se kvari cela koncepcija tog švajcarca. Onda neko neće odigrati 4 meča.


Da li ste znali da…?

Samo u TSB ima registovanih 46 klubova.

Ima preko 300 terena u Beogradu.

Svaki region ima svoje B prvenstvu, oni se najviše boduju.

Masters turniri u svim kategorijama osim seniorskih (Sekretarijat za sport I omladinu grada Beograda od koga se TSB  finansira nažalost ne prepoznaje seniorsku konkurenciju)

Svi turniri se boduju i za Teniski savez Srbije.

Organizujemo Trofej Beograda na koji se igra na TK Haronu, zeleni nivo, i boduje se i za TSB i TSS.

Podžavamo i velika takmičenja. Podržavamo Futures turnire, prošle godine je bio turnir na TA Players zone. Ove godine će biti i na TK Palilula.

Masters turniri su početkom oktobra.

Svake godine se organizuje svečana dodela pehara i priznanja za najbolje u toj godini. To je naš najlepši događaj. Dodeljuje se nagrada za I, II, III mesto na Mastersu, dodeljujemo pehare za prvo mesto na rang listi TSB. Naša godina se računa od 1 novembra predhodne godine zaključno sa Mastersima. Dodeljujemo priznanja za teniske radnike ili najboli klub. Pobednika Ekipnih prvenstva. Priznanja za takmičare koji su iz Beograda koji nisu mogli da učestvuju na našim turnirima jer je slaba kategorija za njih, ali su postigli rezultate na međunarodnoj sceni, TE ili ITF.


Moja svakodnevica i moje obavze

Uglavnom radim takmičarske legitimacije za beogradski regon, radim pripremu za turnire. Pod pripremom podrazumevam da se spreme loptice, pehari, diplome, medalje, to se sve sprema za klubove. Oko samog turnira se pripremaju statusi (prijave/odjave), ko ima lekarske preglede. Zajedno sa sudijama se rade žrebovi i raspored, ako je u pitanju B kategorija ili druga kategorija. Što se tiče treće kategorije sudija dobija informacije na mail, onda taj žreb i rapsored radi Igor Marjanović. On je inače koordinator za beogradske sudije.

Praktični saveti za roditelje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *