5 типова тениског карактера

Одломак из приручника „Како бити добар тениски родитељ“ који је написао тениски тренер Ненад Марковић

 

Јако је важно да родитељи реално сагледају своју децу у свету тениса. Већина прецењује могућности своје деце. Има и оних који их потцењују. Ниједна варијанта није добра. Најмање је оних који су у стању да реално сагледају могућности свог детета. Мислим да је то и природно. Већина нас примећује квалитете које наша деца поседују, јер нас то чини срећнијим, а мане често занемарујемо. Навешћу вам 5 основних типова „тениског карактера“, које можда могу да вам помогну да препознате своје дете. Немојте ову класификацију да схватите као апсолутну, али вам сигурно може користити, и она не важи за децу млађу од 12, 13 година.

 

Први тип ћемо назвати Флегма

То је тип играча који при првим потешкоћама у мечу одустане. Прави се да му је свеједно, да му се баш и не игра данас, не покушава ништа да промени и без неке борбе и показивања емоција изгуби. Од оваквог типа играче не треба очекивати озбиљан напредак и никада неће бити добар такмичар. Може да победи само другу Флегму.

Детаљније 5 типова тениског карактера

Други тип ћемо назвати Фолирант

То је тип играча који ће при првим потешкоћама краткорочно покушати да се супротстави противнику, али само краткорочно. Он ће за разлику од Флегме имати у току меча пуно коментара, као на пример, не ваљају лопте, рекет, терен, није ми данас дан и слично. То је бољи тип играча од Флегме, јер му није сасвим свеједно и мало га је срамота од других који гледају меч па тражи изговор пред другима а и самим тим и пред собом. Међутим, и Фолирант није довољно добар такмичар од којег се може нешто очекивати. Може да победи само Флегму и другог Фолиранта.

 

Прва два типа играча не желе да се суоче са проблемима са којима се конфронтирани у мечу. Самим тим не могу да их реше и не могу никада да буду успешни такмичари.

 

Трећи тип ћемо назвати Нервчик

То је тип играча који када се нађе у потешкоћама тешко контролише своје емоције. Он је бољи такмичар од Флегме и Фолиранта јер покушава да реши проблеме у којима се нашао, али га његов „кратак фитиљ“ у томе омета. Он има шансе да постане успешан такмичар јер препознаје проблеме, али због емотивне нестабилности не може да се фокусира на решавање проблема. За Нервчика има наде, ако успе да нађе начин да контролише темперамент. Редовно победјује Флегму и Фолиранта, а понекад и боље од себе.

 

5 tipova teniskog karaktera, Kako biti dobar teniski roditelj, priručnik za roditelje tenisera, teniski trener Nenad Marković

 

Четврти тип ћемо назвати Тремарош

То је тип играча који када се нађе у потешкоћама уплаши се. То се обично манифестује укоченошћу мишића, нерационалним решењима у игри, преслабим или прејаким ударцима и слично. Тремарош је далеко бољи такмичар од Флегме и Фолиранта јер се суочава са проблемима, али трема га спречава да их решава. Чињеница да није игнорисао проблеме ставља га у категорију типа играча који може постати одличан, можда и врхунски такмичар. Успешне професионалце наравно не бих сврстао у ову групу, али трему су у одређеној мери имали сви, укључујући и највеће играче света. Примере за то често можемо видети и на највећим турнирима. То се поготово дешава врхунским професионалцима када на пример играју прво велико финале, буду на корак до победе, стегну се и изгубе. Постоје разне технике које могу помоћи играчу да савлада трему, уколико је довољно упоран. Редовно побеђује Флегму и Фолиранта, углавном и Нервчика, али не увек.

 

Пети тип ћемо назвати Најбољи

То је тип играча који када се нађе у проблему најбоље одигра. У најтежим ситуациама извлачи најбоље из себе, тада је најфокусиранији, најборбенији и најопаснији. Нема никакав проблем када је 5:5, 30:40 у петом сету. Највише воли када противник одигра фантастичну лопту и помисли да је добио поен, а онда одигра нешто невероватно и освоји поен. Тај моменат му даје фантастичан осећај менталне супериорности и непобедивости.

 

5 tipova teniskog karaktera, Kako biti dobar teniski roditelj, priručnik za roditelje tenisera, teniski trener Nenad Marković

 

Да ли сте негде препознали своје дете?

 

 

Врло користан приручник за све родитеље тенисера „Како бити добар тениски родитељ“ написао је тениски тренер Ненад Марковић, и то на основу сопственог тренерског искуства. На свима разумљив начин описан је целокупни период бављења детета тенисом, од почетака до краја јуниорског периодa. Приручник можете купити у нашем веб-шопу по цени од 500,00 динара.

 

Kako biti dobar teniski roditelj, priručnik za roditelje tenisera, teniski trener Nenad Marković
Тениски тренер Ненад Марковић, аутор приручника

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.