Judy Murray, Tennis Canada

Џуди Мареј о канадском тенису, женама тренерима и о родитељству

11. март 2015.

 

Селектор британске Fed Cup репрезентације и тренер Џуди Мареј (Judy Murray) посетила је Торонто пре неколико недеља да би присуствовала Годишњој конференцији Тениске асоцијације професионалаца (TPA) у организацији Тениског савеза Канаде, где је поделила своје огромно тениско знање и искуство у подизању њена два сина, 5. играча на светској ранг-листи Ендија и врхунског дубл-играча Џејмија, са више од 200 канадских тренера.

 

Judy Murray, Tennis Canada

Детаљније Џуди Мареј о канадском тенису, женама тренерима и о родитељству

Разговарали смо са госпођом Мареј пре конференције о многим темама, између осталог о њеним размишљањима о ширењу базе тренера у тенису и о статусу канадског тениса.

 

Znak pitanjaКолико је важно ширити базу тренера у тенису?

Веома је важно имати јаку радну снагу. Под тим мислим на снагу у бројчаном смислу али и на снагу у погледу квалитета. А морате бити јаки на свим различитим нивоима – на почетном нивоу, регионалном нивоу, националном и међународном нивоу. Потребни су вам сопствени узори у врху саме игре. Канада је врло срећна јер има три невероватна велика играча са огромним потенцијалом – Ежени Бушар, Милоша Раонића и Васека Поспишила. Али, добри сте само онолико колико вам је база добра. Због тога заиста морате имати много активности које се дешавају на почетном нивоу игре, и јаку путању све до врха. А она готово увек зависи од ваше радне снаге и од окружења које она може да створи.

 

Znak pitanjaЗбог чега је важно имати више жена тренера у овом спорту?

Сматрам да је тенис један од оних спортова који могу лако играти и жене као и мушкарци у смислу профила тог спорта, јер је широм света то један од неколико женских спортова који поседује врло снажну профилисаност. Имате две можда најуспешније, најбогатије и на тржишту најтраженије спортисткиње свих времена, Марију Шарапову и Серену Вилијамс, које су тенисерке. Оно што тенис мора да учини јесте да себе учини атрактивним за више људи на почетном нивоу. Није лако почети се бавити тим спортом; у погледу координације веома је сложен. Зато морамо пронаћи начине да га учинимо забавним, привлачним, доступним и приступачним.

 

У категорији девојчица сматрам да су жене тренери добар део решења, јер много боље разумеју како мале девојчице поступају, како се понашају и размишљају, и боље разумеју шта мале девојчице воле да раде. Тенис се такмичи са толико много других спортова и са још много различитих облика плеса, што је врло примамљиво за девојчице јер је то музикално, можете то радити са својим пријатељима и нема такмичарског елемента. Са свим тим се такмичимо, и због тога морамо да покушамо да нађемо начине да учинимо тенис забавним за девојчице на почетном нивоу. Када их једном уведемо у овај спорт, задржавање девојчица у њему такође ће у великој мери зависити од жена тренера, јер ће оне пазити на оно што малим девојчицама треба, што воле и што желе, боље него тренери мушкарци. А са дечацима се лакше бавити, робустнији су физички и такмичарски су настројени, па се мушки тренери уопштено гледано лакше сналазе с њима.

 

Имамо овај проблем у Уједињеном Краљевству; бројчано смо надјачани четири према један – четири пута више дечака улази у тенис него девојчица. То ме је заиста навело да осмислим програм који смо назвали „Miss-Hits“, програм само за девојчице, који спроводе жене тренери. То није технички програм, то је 12-недељна претходница мини-тенису, где успостављамо друштвену групу, побољшавамо њихову координацију и учимо о тенису помоћу шест анимираних ликова под именом „Miss-Hits“.

 

Judy Murray, Tennis Canada, Miss-Hits
Miss-Hits

 

Znak pitanjaКакав савет бисте дали родитељима малих тенисера?

Тешко је издвојити само један савет, јер различите ствари долазе у различитим етапама развоја. Уопште је најважнија ствар волети игру и уживати док је играте. Млади играчи могу се добро забављати док уче, а научиће више ако уживају. То је једна једина најважнија ствар – ако се заљубе у ту игру, остаће у њој.

 

 

Извор:

Tennis Canada

 

 

2 мишљења на „Џуди Мареј о канадском тенису, женама тренерима и о родитељству“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 мишљења на „Џуди Мареј о канадском тенису, женама тренерима и о родитељству“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *