Kanađanke Stasia Kryk and Claire Podolsky during semi-final doubles at Little Mo Florida

Како препознати тениске таленте

Објављено 23. јуна 2013.

 

Овај чланак (Препознавање талената у тенису) је написао Дејв Семјуелс. Надам се да ће вам бити занимљив и користан.

 

Уочавање талентованих малих спортиста који би могли имати талента и за тенис је делом уметност, а делом наука. Поред брзине, снаге, јачине, координације и равнотеже, тенисерима је потребан и читав низ менталних вештина. Разумевање неких основа препознавања талената ће вам помоћи да одредите да ли неко дете има потенцијала да успе као тенисер-такмичар.

 

Категорије талента

Даг МекКурди из Међународне тениске федерације (ITF) препоручује шест области које тренери треба да узму у обзир када препознају тениске таленте: физиолошку, физичку, психолошку, техничко-тактичку, резултате и оно „неопипљиво“. Физиолошки атрибути укључују параметре као што су висина, тежина и распон руку. За мерење физичких особина, МекКурди предлаже да младе тенисере тестирате у трчању, скакању, хватању, бацању, координацији, агилности, тениској брзини, јачини, издржљивости и флексибилности. Психолошке особине укључују самопоштовање, самопоуздање и такмичарски дух, при чему је заинтересованост за играње тениса један од најважнијих фактора за процену талента. За препознавање тактичког талента, обратите пажњу на могућност играча да „шета“ лопту по терену и да решава проблеме.

Детаљније Како препознати тениске таленте

Рад ногу

Плесачи, скијаши, клизачи, гимнастичари и фудбалери који користе равнотежу и рад ногу имају предност у тенису над онима који имају лошији рад ногу. Без обзира на јачину неког тенисера или на ниво технике његових удараца, он неће бити у стању да их искористи у потпуности ако није у исправном положају за ударање лоптице.

 

Deca teniseri, dečji sport

 

Жеља

Тенисери не само што играју често, већ морају да тренирају скоро сваког дана. Ако играчи воле да играју мечеве, али не уживају у тренингу, то би могао да буде знак да ће њихов лимит бити играње на рекреативном нивоу. Гледајте да ли играчи траже да остану на терену и после тренинга, или да ли сами додатно тренирају. Играчи који траже да се у вежбе које раде додају поени или задаци тиме показују жељу за такмичењем.

 

Успех у више спортова

Ако су деца успешна у више спортова, то је знак да су развила основне физичке вештине неопходне да би се постало врхунски такмичар. Играчи који се баве једним спортом можда могу да буду доминантни у том спорту у раном узрасту јер имају нпр. јак сервис, брзу лопту или добар пас. Тражите децу која су одлична у више спортова, нарочито у спортовима у којима има бацања, хватања, трчања, шутирања, ударања и скакања.

 

Избегните замку гледања резултата

Немојте да користите пласман на тениској ранг-листи или резултате са такмичења у раном узрасту као мерило будућег успеха. Тенисери који доминирају у узрасту до 12 и до 14 година су научили да играју као 12-годишњаци и 14-годишњаци, обично тако што задржавају лоптицу у игри све док противник не погреши, уместо да развијају нападачки стил игре. Деца након пубертета могу да сазру на начине који ће допринети њиховој игри, будући да могу да искористе своју већу висину или мишиће.

 

И, шта мислите о проналажењу тениских талената?

 

 

Извор:

www.tennisconsult.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.