Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Кораци који воде ка остварењу циљева

Циљ! Шта је то циљ, како се он поставља и дефинише? Да ли је циљ исто што и сан или жеља?

Циљ је нешто што желимо да остваримо у животу. Циљ је мета, неко одредиште ка коме идемо, ка коме устремљујемо сву своју снагу и енергију, подређујемо све око себе само да бисмо до њега дошли. Разлика између циља и сна је велика, али и врло мала. Како сада то? Врло једноставно, сан може постати циљ. Оно што си сањао када си био мали, оно о чему си маштао, то може постати стварност. Потребно је радити на томе, али заиста се сан може остварити. Кад си био мали мислио си да је све много лакше, а сада мислиш да је све врло тешко. Одмах да ти кажем да грешиш. Није тешко, само си ти променио угао гледања. Кад си био мали помислиш да се попнеш на дрво, пожелиш да видиш поглед од горе и да береш и једеш трешње. Погледаш стабло, мало размислиш где и на коју ћеш грану стати и кренеш, одмах, без много размишљања. Ниси ни помислио да ћеш пасти, или шта ће бити уколико паднеш или шта ће ти мама и тата рећи ако се попнеш горе и ако паднеш… И за тили час, за коју секунду ти си већ горе. Веровао си у себе, поставио циљ испред себе, укратко без двоумљења разрадио стратегију пењања и без страха и бојазни кренуо да се пењеш. Брже него што си и очекивао био си на врху. Успут ти се десило да застанеш, па погледаш доле и помисли „Ух баш је високо“ или „Види докле сам стигао“. Десило се можда да си испрљао тренерицу или је поцепао, да можда неку трешњу ипак ниси могао да дохватиш, десило се можда да си проценио да је нека грана исувише танка да би стао на њу, па си променио путању пењања, можда си чак и са сасвим друге стране дрвета изашао на врх.  Врло брзо си се прилагођавао успутним променама и потешкоћама, јер си имао циљ, ниси себи дозвољавао другу опцију осим да ћеш успети и да ћеш се сладити трешњицама.

 

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva, Ljubica Jovanović, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

Детаљније Кораци који воде ка остварењу циљева

 

Дакле, циљ се састоји од таргета тј. мете, тј. коначног одредишта где ћеш стићи или шта желиш да урадиш, постигнеш, постанеш… Састоји се и од пута до тог циља којим мораш проћи, као и од стратегије и корака, али и од многих препрека на том путу.

Дакле први корак је ДЕФИНИСАТИ ЦИЉ!

Под тим се подразумева да циљ запишеш, прво у свој „Креатор успеха“, а онда га испиши на неколико парчића папира и излепи свуда по кући. Уколико ти је глупо да посетиоци или укућани то гледају, онда ево пар идеја где би све могао да га залепиш. Са унутрашње стране ормана. Тако ћеш свако јутро када бираш шта ћеш обући, погледати свој циљ. Врло је важно да је он на неком месту где ћеш га свакодневно виђати. Ево још једног скровитог места. Уколико патике сваког дана враћаш у кутију па у ципеларник, залепи на дно кутије са унутрашње стране и сваки пут када обуваш или скидаш патике видећеш свој циљ. Подсетиће те где си пошао и зашто треба да са лакоћом превазиђеш све препреке које се на том путу намећу. Девојчице, уколико имате кутију за накит, ето још једног места. Но, уколико ти није глупо, а не би требало да ти буде, онда једно парче папира залепи у углу огледала, па ћеш сваки пут кад се погледаш да га прочиташ, или/и код кревета, па ћеш свако јутро да добијеш додатну мотивацију и снагу да издржиш 4 сата тренинга, два сата кондиције и сат времена менталног тренинга, а када га прочиташ пре спавања, моћи ћеш да машташ о већ оствареном циљу и да заспиш са том дивном сликом у глави. Све слике које стварамо у глави приближавају нам остварење тога што желимо. У моменту док тонеш у сан, твој ум снижава фреквенцију, у неким моментима је на тој фреквенцији која креира и утиче на твоју подсвест, а подсвест утиче на твоју свест, а на основу свести ми схватамо које су наше могућности и на основу њих стварамо дела. Ако имаш своју собу, залепи исписан циљ на улазним вратима своје собе. Још боље и ефективније би било да и нацрташ себе са трофејом у руци или налепи слику свог узора нпр. Новака Ђоковића како подиже пехар. Када то видиш, замислићеш себе. Стварај што више таквих слика у својој глави.

 

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva, Ljubica Jovanović, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

Како се  записује циљ?

Циљ је потребно написати у садашњем времену, са тачним датумом остварења. Обрати пажњу! Нека тај циљ буде твој,  а не циљ твог тате, маме или неке треће особе. Већ лично твој! Како би проверио да ли је то заиста оно што ти желиш, ево једне кратке вежбице. Затвори очи. Замисли себе за 5 година. Како видиш себе? Шта радиш? Чиме се бавиш? Како се осећаш? Јеси ли срећан што си то што јеси? Ако си себе замислио као шампиона, или оствареног циља којег си планирао да запишеш, онда је то то.

Пример како би требао изгледати један сањани циљ.

Крајем сезоне 2023. ја сам први на ITF ранг-листи!

Увек записивање и читање циља треба бити пропраћено емоцијама и визуализацијом већ оствареног циља.

Ову визуализацију оствареног циља ради кад год ти падне мотивација. Још боље, уколико је будеш радио свакодневно, степен мотивације вероватно неће имати толико велике осцилације.

 

Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Photo by Patrick Perkins on Unsplash

 

Сада када си дефинисао свој дугорочни, сањани циљ, он ти изгледа много далеко и неминовно је потребно доста времена да се он оствари. Који су то кораци које треба предузети како би мотивација заиста трајала дуго? Врло једноставно! Постави краткорочне циљеве! Постави циљ који желиш постићи за 2 године. Затим за годину дана! И напослетку циљ који желиш постићи за 3 до 6 месеци, тј. до краја летње или зимске сезоне.

Када дефинишеш краткорочни циљ (све их имаш на једном месту записане), онда постави себи питање: „Који је први корак који ће ме довести до остварења првог краткорочног циља?“ Нпр. повећати улазност првог сервиса са 50% на 70%. Како ћеш то постићи?  Направи своју самоанализу. Оцени своје ударце, своју технику, тактику и менталитет. Где си најјачи, а где најслабији? Шта треба да урадиш прво како би поправио улазност првог сервиса? Улазност првог сервиса сам дала као пример, а ви за себе одредите први корак, други корак и сваки наредни. Онда за сваки корак одреди задатке који ће те одвести до сваког наредног корака. Сваки пут када урадиш неки задатак, пређеш неки корак или оствариш циљ, честитај себи. Почасти себе са нечим, био то неки оброк, дружење са драгим пријатељем, шта год, али за сваку акцију коју си спровео у дело прими заслуге, јер ти си за то заслужан и ја ти честитам на томе! Велики, дугорочни циљ састоји се од пуно малих циљева. Пуно малих циљеве ће те довести до једноставних задатака које ћеш извршавати на свакодневном нивоу. Када будеш видео да напредујеш у малим стварима и да заиста корачаш ка великим, схватићеш да је заиста све могуће. Буди срећан када оствариш сваки задатак! А онда одмах у акцију ка наредном!

 

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

Поента је да сваког дана будеш мало бољи од претходног. Мери свој успех! Мери своје могућности, јер често се деси када постигнемо и остваримо неки циљ да олако пређемо преко њега као да то није ништа. А у ствари је много. Па ти си био доследан и корачао сигурним корацима ка остварењу сваког краткорочног циља и иза сваког стоји твој труд, рад, упорност… И знаш шта? Ако си успео да оствариш први циљ, успећеш и сваки наредни! Зато је веома битно да их запишеш и да направиш једну табелу где ћеш уписивати остварене циљеве. Како који циљ оствариш, препиши га у табелу остварених циљева. То ће ти дати ветар у леђа када наиђеш на препреку приликом остварења неких од наредних задатака, корака или циљева. Остварени циљеви ће ти повећати самопоуздање, па када год се осетиш немоћним или мање вредним од других тенисера твојих година, отвори табелу остварених циљева и прочитај своје постигнуте успехе и резултате. Како не бих стартовао са празном табелом, јер си тек сада почео да записујеш своје циљеве, напиши у њој минимум 3 постигнута успеха до садашњег момента. Ја ти их од срца честитам на њима, и веруј у себе. Чак и када не верујеш, када ти понестане вере, ради све што треба да радиш и успех неће изостати.

И да резимирамо. Запиши свој сањани циљ у дневник (Креатор успеха), али и на више парчића папира и излепи целу кућу са њима. Нека увек буде на видном месту. Визуализуј остварење тог циља. Заспи са сликом себе приликом остварења истог. Но, до циља постоји пут који треба прећи. Тако да га подели на средњерочне и на краткорочне циљеве, и за сваки краткорочни циљ постави кораке које ће те довести до њиховог остварења. Сви кораци састоје се од задатака које треба да извршаваш скоро сваког дана или свакодневно. И само напред!

 

Koraci koji vode ka ostvarenju ciljeva, Ljubica Jovanović, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

На путу остварења циљева, наићи ћеш на многе препреке које је неопходно пребродити, али то је тема неког другог блога. Запамти, ти си једини путник на твом путу успеха! Наравно, ту је и цео твој тим, али на крају само ти излазиш на терен, узимаш рекет у руке и играш!

И напослетку, сети се како је било кад си био мали. Пожелиш да се попнеш на дрво, мало размислиш како ћеш то урадити и кренеш, не размишљајући о неуспеху као опцији нити о последицама. Сада, када си одрастао, приупитај тог старијег себе шта би му оно мало дете рекло. Рекло би ти: „Па шта и ако паднеш? Па шта и ако не успеш из првог покушаја? Па шта ако мораш да мењаш путању и на тој путањи одлуке? Па шта? Ајде! Крени! Можеш ти то!“

У вези рада посвећеног јачању твоје менталне стране и помоћи приликом постављања циљева, као и дефинисања корака које треба да пређеш ради остварења истих, можеш се више информисати на

https://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

 

Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.