ПОШТЕЊЕ, НАСЛЕЂЕ ПРОШЛОСТИ – ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

Понекад човек покушава да са мало речи опише оно што је толико вредно и посебно, а да у томе не успе. Углавном остаје несхваћен. И питају га: Где ти живиш?

Знам да у овом моменту нећу успети, али сам решио да не прећутим. Јер, прећутати значи помирити се са поразом, са безвредношћу живота и мрачном будућношћу. Прећутати значи устукнути и не изговорити нечије име и презиме.

Детаљније ПОШТЕЊЕ, НАСЛЕЂЕ ПРОШЛОСТИ – ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ

Његово име је Мишић Лука. Рођен је 2002. године. Бави се фудбалом у Фудбалском клубу „Оле“ из Борче. Он није неко коме је предвиђена врхунска фудбалска каријера изражена у милионима евра. Он нема менаџера. У школи није познат као малолетни деликвент, криминалац, наркоман и алкохоличар. Да је такав већ бисте о њему негде до сада чули или прочитали. А зашто нисте ? Зато што прећутимо и стидимо се онога што нам је друштво наметнуло као нешто страно. Зар је страно да један насмејани дечак пронађе новац у свлачионици у којој продефилује у току дана на стотине дечака и девојчица и да тај новац, знајући да није његов и није његових другара, однесе у Борчу код тренера и каже да је нашао и да се види чији је. Зар је нама страно да позовемо и као одрасли се распитамо чији је новац, а да не расплинемо машту и не дозволимо да се претвори у криминал. О томе би се писало. Овде се о томе неће писати. Овде ће се и моје речи завршити, уз молбу да се јави онај ко је новац изгубио.

 

Luka Mišić, FK Ole!, Dečja fudbalska liga Dragan Mance, balon za fudbal Altina
Лука Мишић са захвалницом и пехаром

 

Мени лично није страно да се најежим и да ми по нека суза крене када прочитам или чујем о људским врлинама на које нас деца упућују и подсећају. Могао бих много тога рећи о кризи у којој је наше друштво, али и о нашој култури негованој вековима. О односу васпитно образовних институција према фудбалу, његовом утицају на  васпитање и сл. Ево им тема.

Мој понос, моје поштење и моје достојанство нису ми дозволили да ово прећутим. Све остало ћу прећутати, у залог за будућност наше свести о томе да се не рађамо као зли и као поражени, већ да смо увек у себи носили семе победника и да смо преносили с колена на колено. И зато нам није страно, и зато морају бити срећни и поносни они родитељи који за потомка имају Мишић Луку.

 

Организатор и директор лиге Драган Манце

Ђорђев Саша

 

Luka Mišić, Saša Đorđev, FK Ole!, Dečja fudbalska liga Dragan Mance, balon za fudbal Altina
Лука Мишић је у недељу примио посебан пехар и захвалницу од Саше Ђорђева, директора и организатора Лиге Драган Манце

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *