Novak Stokanović, Tošin memorijal 2019 za dečake i devojčice do 14 godina, Teniski klub Kostić Niš
Лични Подаци

Новак Стокановић (2005)

Место Рођења: Београд
Место: Београд
Држава: Србија
Клуб: ТК Црвена звезда
Користи руку: Десну
Tренер: Оливер Николић
Турнири:

Новак Стокановић

Портрет Малог Играча


Новак Стокановић (ТК Црвена звезда, 2005. годиште) је освојио Тошин меморијал, турнир 1. категорије до 14 година одигран у ТК Костић у Нишу. Честитамо!

 

❓ Новаче, када си почео да тренираш тенис и зашто си се определио за индивидуални спорт?

Тенис сам почео да тренирам са 8 година, помало случајно, после једног летовања где сам се са братом Немањом опробао на хотелским тениским теренима на мору у Турској. Ту сам открио свој таленат.

Тенис као индивидуални спорт ми се свиђа зато што је јако динамичан, зато што волим да све зависи искључиво од мене, а како обожавам да се такмичим и природно волим и да побеђујем, тенис је био идеалан избор.

 

Novak Stokanović, Nemanja Stokanović
Немања и Новак Стокановић

 

 

❓ Твој брат близанац Немања такође тренира тенис, па нас занима: да ли ћете једног дана вас двојица да заиграте у дублу као браћа Брајан и како се осећаш када треба да играш против Немање на турниру?

Немања је мој брат близанац, веома талентован и озбиљан ривал на турнирима, за сада смо обојица сконцентрисани на сингл, али пошто заједно тренирамо и јако смо повезани, не искључујем могућност да заиграмо и дубл. Нажалост, у тренутном систему такмичења нема много могућности да се опробамо у дублу, осим што се ето тренутно интезивно спремамо за екипно првенство, где је дубл меч део обавезног програма.

 

Novak Stokanović, Nemanja Stokanović
Мали „звездаши“ 🙂

 

❓ Можеш ли да нам представиш свог тренера, тениски клуб и другаре са којима тренираш?

Мој омиљени клуб у свим спортовима је Црвена Звезда, па ми је драго што сам и сам, као тенисер, део ове велике спортске породице.

Мој тренер Оливер Николић у ТК Црвена Звезда је са мном од самог почетка, од првог тренинга, пуних 6 година. Увек је веровао у моје квалитете и увек ми је давао корисне савете у жељи да извучем свој максимум. Он је умерено строг, али правичан, и пошто је некада и сам активно играо тенис, још увек уме да стане са друге стране мреже и да одлично одигра спаринг са мном.

Осим мог брата близанца Немање који је са мном на сваком индивидуалном тренингу, имамо и заједничке тренинге са нашим талентованим другарима и веома нам је забавно. Они су Никола Вујичић, Матија и Лука Прелевић, Александар Поповић, Андреј Марковић и Марко Марчетић, и веома доприносе сјајној атмосфери на тренинзима.

 

Novak Stokanović, Nemanja Stokanović
Дружење са другарима са тениса

 

❓ Колико пажње посвећујеш тренинзима кондиције и ко је твој кондициони тренер?

Искрено, до сада нисам имао кондиционе тренинге као посебну обавезу. Хиперактиван сам и у оквиру школских секција играм и фудбал и кошарку. Сигурно је да ћу у будућности посебну пажњу посветити и кондиционим тренинзима како бих што боље напредовао и постизао још боље резултате.

 

 

❓ Са чиме си највише задовољан у својој игри, а шта би променио или поправио?

Највише сам задовољан техником извођења форхенда и бекхенда, имају одличну ротацију и дубину. С обзиром да радим на усавршавању свих удараца од слајса до волеја, волео бих да их у току мечева више примењујем, јер би таква промена ритма моју игру учинила јос разноврснијом. Наравно, како растем очекујем да ми ударци буду још јачи и прецизнији.

 

 

❓ Да ли имаш неку посебну припрему пред турнир и шта мислиш у чему је тајна постизања добрих резултата: у самопоуздању, доброј физичкој припремљености, тактичкој припремљености, техничкој разноврсности…?

Самопоуздање је кључ успеха. Напорни тренинзи, победе на турнирима и безрезервна подршка породице су ми главни ослонац на коме градим веру у себе. Мој тата, који је мој најватренији и навијач и критичар, зна често да каже да је тенис као спорт и суров и блистав у исто време, да сви професионалци све знају о тенису у техничком смислу, а да су прави шампиони само они који су ментално најјачи и који могу да издрже сваки притисак, они који могу да победе страх од неуспеха и они који су са обе ноге на земљи и када побеђују и освајају трофеје. Трудим се да вредно тренирам и да се понашам у складу са тим принципима.

 

 

❓ Који школски предмет ти највише „лежи“ (при томе не мислимо на физичко ? ), а шта ти задаје највише главобоље?

Биологија ми је омиљени предмет, а математика захтева велики рад, нарочито пред писмене задатке, тако да је највише вежбам. Одличан сам у школи, имам све петице и сматрам да је образовање битан фактор у формирању карактера сваког спортисте, па и мене.

 

 

 

❓ Какви су ти планови за летњу сезону, хоћеш ли наступати само на домаћим или и на међународним турнирима?

За сада по плану играћу све домаће турнире прве категорије, као и летња екипна и индивидуална првенства. То је приоритет, уз летњи одмор. Ако се укаже прилика волео бих да се опробам на правој међународној сцени, али отом потом.

 

 

 

❓ Која је твоја омиљена игрица? А Немањина?

Омиљена игрица нам је NBA 2K19.

С обзиром да имамо Playstation4, сваки слободан тренутак и Немања и ја користимо за мечеве NBA и ту смо, као и на тениском терену, највећи ривали.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.