Kako podići samopouzdanje, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović, trener za mentalnu pripremu tenisera Ljubica Jovanović

Подигни своје самопоуздање

За постигнуће у било ком послу, као и у спорту, од великог значаја је самопоуздање, које у огромној мери дефинише да ли сте успешни, мање успешни или неуспешни.

Тенисер/тенисерка, која на терен излази као појединац и носи пуну одговорност за донесене одлуке током меча, за избор удараца, своје кретање, размишљање, целокупну игру, па на крају и резултат, неопходно је да има високо самопоуздање.

Оно се одређује као веровање у себе, у своје психофизичке способности, у компетентност извођења удараца и спровођења тактика, као и веровање у успех. На терену се испољава кроз припремљеност за меч, спремност на акцију, кроз одлучност и испољавање енергије, мотивације, као и кроз бољу прилагођеност захтевима различитих ситуација на тренинзима, спаринзима и мечевима.

Тенисери/ке са високим самопоуздањем су мање под дејством страха, мање анксиозни, лакше превазилазе стрес, брже смирују нервозу, лакше се враћају у игру након пораза тј. губитка пар поена, гема или сета. Мање се замарају и отпорнији су на неуспех. Верују у себе, свој перформанс, у своје могућности, способности и оптимистички иду на турнире.


Детаљније Подигни своје самопоуздање

Код оних тенисера са мањим самопоуздањем, чешће се јавља и то врло изражена анксиозност, страх, неверица, сумња у своју игру и способности, песимизам, негативне мисли и негативан разговор који воде сами са собом, незадовољство и веровање да неће успети тј. да ће изгубити, лоше играти, доживети пораз…


Kako podići samopouzdanje, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović, trener za mentalnu pripremu tenisera Ljubica Jovanović

Пар начина како самопоуздање делује позитивно на играче:

  1. Високо самопоуздање омогућује већу концентрацију. Уколико се осећате спремни, верујете у своје ударце и у себе, онда се током меча можете фокусирати на праве ствари, на своју игру. Растерећенији сте, под мањим стресом и страхом, и самим тим је концентрација на вишем нивоу.
  2. Обезбеђује бољу контролу сопствених активности. Особе са високим самопоуздањем не преиспитују себе, већ су сигурни у себе и могу контролисати своје активности током меча.
  3. Подстиче истрајност, упорност и улагање напора. Неопходна ставка за сваког тенисера који жели да напредује је да буде истрајан, упоран и да улаже 100% напора, понекад и више од тога. То је могуће само уколико верујете у себе.
  4. Утиче на одређивање и остваривање циљева и ниво жеље и мотивације. Тенисери/ке са високим самопоуздањем могу постављати циљеве и кренути пуни жеље у акцију, како би их и остварили. Верују да могу стићи до циља, али и да су кораци до тамо изазови који се могу пребродити.

Kako podići samopouzdanje, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović, trener za mentalnu pripremu tenisera Ljubica Jovanović

Самопоуздање није коначно одредиште и стање, већ особина која се развија и мења. И код најсамопоузданијих, професионалних тенисера може доћи до пада самопоуздања, али они су свесни тога и тренирају свакодневно како би одржали њен висок ниво. Код млађих тенисера, оно може варирати од меча до меча, али и од гема до гема, па чак и од поена до поена.

Родитељи и тренери могу утицати на пораст, као и мања варирања нивоа самопоуздања, коришћењем похвала, али похвале игре, доброг ударца, одличне серве, сналажљивости и проналажења доброг тактичког решења, а не похвале резултата. Похвале у виду речи, тапшања по рамену, кроз награђивања, али не у финансијском смислу и због победе, већ емотивних награда у смислу осмеха, бодрења, подршке и након пораза, такође коришћење неког вида јавног објављивања, нпр. играч месеца, најбољи сервер и слично, може позитивно утицати на пораст самопоуздања.

На ниво самопоуздања утиче и постизање успеха, те обезбедите и оптималан број победа пријављивањем на турнире нижег ранга, као и спаринговање са противницима који имају мање искуства и лошију игру.

У појединим случајевима, може се десити и претерано самопоуздање. Пропраћено је погрешним проценама и неадекватним очекивањима у смислу „Лако ћу овог добити“. Превелика самоувереност доводи до потцењивања противника, до недовољне мотивације, претераног опуштања, пада концентрације, а самим тим и до чешћих грешака, па и до пораза. Лако може доћи до нарцисоидности, инфериорности, егоцентричности, препотентности, уображености… Ово може бити један од разлога када неки аутсајдер победи првог носиоца. Ову појаву треба приметити на време и предузети одређене мере, како би се кориговало и како не би дошло до нежељених ефеката. Из тог разлога родитељи и тренери би требало да се суздржавају коментара пре почетка спаринга или меча попут овог: „Овај је слаб, лош играч, лако ћеш га добити“.


Kako podići samopouzdanje, mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović, trener za mentalnu pripremu tenisera Ljubica Jovanović

Пар начина како подићи ниво самопоуздања:

  • Организовање доброг односа спаринг-мечева и избора спаринг-партнера, такође може држати оптималан ниво самопоуздања,  а препоручљиво је играти 25% мечева са слабијима од себе, где се очекује победа, затим 25% мечева са јачима, где се очекује пораз, али и пораст жеље за напредовањем, како би био све бољи и бољи и у скорије време победио истог. 50% мечева треба одиграти са отприлике противницима једнаким себи, где би се требало потрудити да буде већи број победа од пораза (од 100% одиграних мечева, 51% да буду победе).
  • Постављање краткорочних циљева, одређивање корака, ступање у акцију и остварење истих, позитивно утиче на пораст самопоуздање. Циљеве треба постављати за свој перформанс, а не за резултат, треба да буду у садашњем времену, позитивно формулисани, да буду изазовни, али и достижни, са датумом остварења.
  • Увежбавање контроле негативних мисли и ангажовање позитивног разговора са самим собом чини још једну карику у низу која ће помоћи расту самопоуздања. Постоји пар корака овладавања овом вештином и први корак је свесност. Постати свестан својих мисли. Други корак је заустављање негативних мисли, а трећи преокрет на позитиван ток размишљања.
  • Однос тренер – родитељ који треба да буде позитиван и отворен, усмерен на развој игре, а не на резултат, јер уколико се остварују циљеви учинка, неминовно ће се побољшавати и исход, односно резултат.
  • Однос родитељ-дете је такође од пресудног значаја, не само за самопоуздање, већ за целокупни развој играча као личности. То је већ тема за неки други блог, али препорука би била, уколико је читалац родитељ, да поведе рачуна о односу критиковања и похвале, као и ка чему су оне усмерене, где ћу опет акценат ставити на игру-перформанс, а не на резултат.

Самопоуздање је важан, али не и довољан услов за постизање врхунских резултата. Само по себи, оно неће то обезбедити. Тек када се ова особина нађе у комбинацији са другим пожељним особинама и условима, могуће је очекивати добре или натпросечне резултате.

*Овде није узет у обзир број сати тениских тренинга, као ни квалитет извођења истих, који је још један од врло значајних предуслова изградње професионалне каријере.

Рад на себи је дуготрајан процес и сваки човек је неопходно да поред себе има барем једну особу која га у потпуности разуме, подржава, охрабрује  и верује у њега, чак и када он/она сами не верују у себе, усмери на прави пут-пут успеха, али и научи да сам себи пружи прву  помоћ када изађе на терен и када је тамо сам!

То је задатак и улога менталног тренера! Заиста можете остварити све што желите! Верујте у то!


За рад на менталној страни и развој самопоуздања, закажи свој уводни интервју!

Први разговор је бесплатан!

Више информација можете погледети на http://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Љубица Јовановић, ментални тренер тенисера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *