Vodim 5-1 i šta sad? Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

ВОДИМ 5-1! И шта сад?

Многи јуниорски играчи, на свом путу развоја наиђу на препреке које се испрече узмеђу њих и достизања шампионске позиције. Одлична игра на тренинзима, али у мечу тотална или делимична блокада, је врло честа појава код тенисера и тенисерки на свим нивоима. Понекад та блокада траје од почетка меча, понекад се јави на одређеним „критичним“ поенима.

 

Често, али ово важи углавном за играче на рекреативном нивоу, под критичним поенима сматрају се само предност поени, брејк, гем, сет и меч поени. Но, свим такмичарским играчима врло добро је познато да „њихови критични поени“ знају бити 30:30, 40:40, 3:0,  почетак другог сета након првог добијеног али и резултат од 5-1. И ово јесу поени када играчи треба да буду опрезни, јер их ови поени, тј. гемови могу одвести до победе, освајањем наведеног поена тј. гема и пребацивањем притиска на противника, али и до опасности услед губитка истих, где противник може добити крила, психички издоминирати, преокренути резултат у своју корист и победити.

 

Сваки играч је минимум једном имао критичну ситуацију при овом резултату 5-1, али је на терену није био свестан све до 5-5. Противник узима гем за гемом, а при изједначењу креће паника и размишљања попут „Имао си га 5-1! Како си могао да допустиш да те стигне? Шта то радиш? Јеси ли нормалан? Како си смео то да допустиш себи? Види, сада ћеш још и изгубити!….“ Почиње самокритиковање и самоосуђивање које на крају може постати и испуњавајуће пророчанство. Зависно од менталне јачине, успеће да се извуче из те ситуације и заврши резултатом 7-6. Но, неретко се дешава да се сет заврши поразом од 5-7 услед нервозе због тренутног резултата, остајања у прошлости, самокритиковања, немогућности прихватања тренутне ситуације и суочавања са њом. Како спречити ову спојаву? Да ли је могуће раније одреаговари и завршити сет са 6-1?

 

Детаљније ВОДИМ 5-1! И шта сад?

 

Vodim 5-1 i šta sad? Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

 

Тениским менталним тренинзима суочавамо се са овим „критичним“ ситуацијама кроз визуализације услед чега долази до ослобађања притиска који играч има при том резултати у току меча и проналазимо решења како да изађе као победник и ове поене заврши у своју корист.

 

Нажалост, велики број играча без стручне помоћи тениског менталног тренера никада не успе да се избори са анксиозношћу која се јавља у облику превеликог страха и блокирајуће треме, укочености руку, ногу, стиснутости пре почетка меча, као и пред „критичне поене“ у току меча, који често изазивају напад панике, страха, негативности и нервозе. Ово је један од главних разлога зашто тенисери/ке престају да тренирају тенис.

 

 

Многи занемарују технику дисања као технику која може помоћи, али је она толико једноставна и даје феноменалне резултате код избацивања страха, притиска, нервозе. Између поена, један од начина задржати концентрацију на овде и сада је управо усмеравање пажње на дисање. Потпуно се фокусирајте на удисај, издисај, удисај, издисај. Усмеравање пажње на дисање смањиће трему и нервозу и помоћи ће вам да будете у тренутку овде и сада. Са овом техником дисања помоћи ћете себи да брзо заборавите на лоше одигран поен, или пак да се брзо вратите у игру након опуштања услед добро одиграног поена.

 

И  без обзира на резултат увек ангажуј позитиван разговор са самим собом!!!

 

Техникама „менталног чишћења“ отклањамо анксиозност као и настанак критичног поена стеченог на основу ранијег лошег искуства, а разним визуализацијама креирамо жељена стања и будућност.

 

На путу шампиона, изградња шампионског става је од врхунског значаја, суочавање са проблемима и њихово отклањање је неопходан корак. Често играчи нису способни да се сами изборе са тим препрекама, па је то задатак и улога тениског менталног тренера. Оствари своје снове! Отклони блокаде! Постани шампион!

 

Закажи уводни интервју!

Први разговор је бесплатан!

Више информација о тениским менталним тренинзима можете погледати овде

https://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

 

Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *