Моје дете-тенисер има 4 узраста? О чему је реч?

Објављено 24. октобра 2017.

написао Хавијер Паленкве

 

 

У тенису је потребно узети у обзир многе факторе када се процењује било које дете. Једна од битних ствари коју родитељи и тренери треба да имају на уму јесте узраст детета.  Наравно, сви знамо колико година дете има. Али оно што не знамо је који су то други фактори везани за узраст које треба узети у обзир. Ево неких о којима вреди размишљати.

 

Мали играчи вам препоручују (кликните на сваку слику за више детаља):

 

У тенису постоје 4 узраста. Рецимо да Џони сада има 10 година.

Детаљније Моје дете-тенисер има 4 узраста? О чему је реч?

Хронолошки узраст: Стварни број година које дете има, у Џонијевом случају, он има 10 година.

Ментални узраст: Стварни узраст зрелости тог детета, Џони може да има 8 или 10 или 12 година. Ово треба разумети на следећи начин: ако дете има 10 година, а понаша се као да има 8, постоје ограничења у вези са оним што га можете научити, а ако има 10 година, а понаша се као да има 12, та ограничења су мања. Можете више да га научите о тактици.

 

Sajt o dečjem tenisu Mali igrači, dečji tenis, kids tennis
Слика: @tennisshkola инстаграм

 

Биолошки узраст, деца могу да буду мала или велика, постоје испитивања костију које врши ендокринолог и на основу којих може да вам каже тачан биолошки узраст детета, рецимо да у нашем примеру Џони има 10 година, али да физички има 8.

Последња врста узраста је тениски узраст, односно колико дуго Џони већ игра тенис. Рецимо да игра већ 3 године, то би онда био његов тениски узраст.

 

Да резимирамо: Џони има 10 година, размишља као 12-годишњак, има тело 8-годишњака и тениски узраст од 3 године.

 

Tenis, dečji tenis, dečji sport

 

Супер, сада када поредите ваше дете са другим дететом, то дете има различиту мешавину ових узраста, и, иако је исто годиште као и ваше дете, оне је веома различито од вашег детета.

Рецимо да Бил такође има 10 година, физички има 12, ментално има 8, а тенисом се бави од кад је имао 3 године, тако да му је тениски узраст 7 година. Као што можете да видите, иако су исто годиште, ова два детета се прилично разликују у менталном, биолошком и тениском узрасту. Због чега је ово важно?

Прилично је важно, јер ви као родитељ или тренер треба да разумете ове разлике како бисте знали када треба да учите дете којим стварима и да очекујете једну врсту резултата.  Такође је корисно разумети ове узрасте када децу треба да пребаците на велики терен. Дефинитивно ће помоћи и тениским родитељима или тренерима када очекују да њихово дете победи некога, а да немају стварно знање о овим разликама.

Мој скромни савет је: родитељи, фокусирајте се на забаву и развој детета, постоје многи фактори који утичу на „криву учења“, ова четири узраста су један од њих. Није за сву децу узраста 10 година боље да играју на великом терену или са жутим лоптицама и, иако неко мало дете може да буде генијално и да вам делује да може да игра на великом терену, ви га као родитељ не штитите обавезно од повреде која може да настане од превеликих физичких захтева који се стављају пред тако малу коштану структуру.

 

Kanađanke Stasia Kryk and Claire Podolsky during semi-final doubles at Little Mo Florida
Канађанке Стасја Крик и Клер Подолски

 

Запамтите, нису сва деца истог узраста, иако су можда исто годиште. Нека се забављају, побеђивање или очекивање од њих да победе нису битни колико њихово уживање.

 

 

Извор:

www.tennisconsult.com

 

 

 

Javier Palenque, Havijer Palenkve
Хавијер Паленкве

 

 

Господин Паленкве је аутор изванредног „Писма малог тенисера родитељима“, којег смо објавили на Малим играчима, као и текстова које смо такође објавили на сајту: „Који је разлог погрешног разумевања тимског тениса?“ и „Зашто желим да моје дете изгуби тениски меч“ и Ево формуле како постати тениски професионалац који зарађује

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.